Program național pentru dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice

0

Începând cu acest an, Ministerul Sănătății a inclus în programele naţionale de sănătate un program naţional de tratament prin chirurgie cardiovasculară pediatrică, principalul obiectiv al acestuia fiind îmbunătățirea calității vieții copiilor cu afecțiuni cardiovasculare și reducerea incidenței complicațiilor și a mortalității specifice prin asigurarea accesului la proceduri de diagnostic și tratament în domeniul chirurgiei cardiovasculare.

Din luna ianuarie 2014, încă doi doctori români, un chirurg şi un cardiolog, vor fi trimişi spre formare în Italia în cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu clinica San Donato și fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo.

Scopul fundamental al proiectului l-a reprezentat creşterea capacităţii operatorii în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice prin formarea si perfectionarea medicilor care vor opera în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “M.S. Curie” Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare laşi şi Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara. Printre obiectivele proiectului s-au numărat: efectuarea de operaţii în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “M.S. Curie”, stagii de pregătire în Clinica San Donato din Italia, schimburi de experienţă în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul s-a adresat atât medicilor anestezişti cât şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor de ultimul an din ambele specialităţi, interesați să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi să îşi desfăşoare activitatea profesională în centrele mai sus menţionate.

Activitatea chirurgicala din Departamentul de cardiochirurgie al spitalului Marie Curie a început cu misiuni medicale periodice, dar va deveni tot mai susținută, urmând a fi complet funcțională cu specialiștii din Romania formați în cadrul programului, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului.

La Târgu Mureș, în cursul anului trecut, medicii chirurgi au efectuat 232 de operaţii pe cord la copii cu diverse malformaţii congenitale cardiace. Din numărul total de operaţii, 49 au reprezentat urgenţe, iar 31 dintre acestea au fost efectuate la nou-născuţi (0-28 de zile).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.