Peste 700.000 de dosare electronice au fost inițializate, sistemul Dosarul Electronic de Sănătate (DES) a fost accesat de peste 3.500 de medici și peste 67 de spitale s-au conectat cu succes, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care anunță încheierea etapei de promovare a proiectului DES.
Până în prezent, în cadrul acestei etape, reprezentanţii CNAS au susţinut peste 20 de prelegeri în diferite orașe ale țării, dedicate profesioniștilor – medici de familie, din ambulatoriile de specialitate, medici din sistemul de ambulanță, UPU, medici din spital, dar și a reprezentanților asociațiilor de pacienți.
Începând cu 1 iunie, când DES devine obligatoriu, fiecare român, indiferent dacă este asigurat sau nu, va avea propriile informații medicale colectate și arhivate în cadrul dosarului personal de sănătate. Pe măsură ce medicii vor introduce informații medicale în DES, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte la consultație sau internare cu nenumărate trimiteri, reţete, rezultate ale consultaţiilor medicale, externări, analize și investigații de laborator etc. DES poate fi accesat doar cu acordul pacienților, cu excepția zonei de urgență care cuprinde informații privind alergiile, grupa de sânge, boli cronice, proteze, dispozitive, internări și ultimele prescripții.
Portalul DES este accesibil la adresa www.des-cnas.ro.