Proteinele din ochi țin patogenii la distanță

0

Ochii ar putea deține soluția pentru dezvoltarea unor noi medicamente antimicrobiale ieftine, având în vedere că proteinele pe care le conțin pot ține patogenii la distanță, au descoperit cercetători din cadrul Universității California Berkeley, potrivit unui material care va fi publicat în următorul număr al Journal of Clinical Investigation. Oamenii de știință au făcut această descoperire încercând să dezlege misterul rezistenței ochiului la infecții; suprafața acestuia, spre deosebire de alte zone ale corpului, era total lipsită de bacterii, iar țesutul corneii se putea elibera ușor de patogeni, au dovedit experimentele de laborator.

“Este foarte dificil să infectezi corneea unui ochi sănătos. Am folosit chiar șervețele de hârtie pentru a deteriora celulele de la suprafața ochiului, am adăugat bacterii și a fost foarte greu să introducem bacterii în cornee. Așa că am presupus existența unor factori antimicrobieni specifici ochiului”, a explicat Suzanne Fleiszig, profesor în cadrul Școlii de Optometrie a Universității, specialist în boli infecțioase și microbiologie.

Mici fragmente de keratină din ochi joacă un rol deosebit de important în protejarea de patogeni cum ar fi Streptococcus pyogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa. Aceste fragmente sunt relativ ușor de fabricat, devenind astfel o soluție pentru elaborarea unui tratament ieftin.

“Este interesant faptul că aceste keratine se află deja în corp, așadar știm că nu sunt toxice și că sunt biocompatibile. În cercetări anterioare, problema cu moleculele antimicrobiale existente în mod natural a fost că erau fie toxice, fie acțiunea lor era ușor dezactivată de concentrația de sare prezentă în mod normal în corpurile noastre ”, a spus Fleiszig.

Proteinele care au făcut obiectul studiului au fost obținute din citokeratina 6A, una dintre proteinele care formează o peliculă pe toată întinderea citoplasmei celulelor epiteliale.

“Până acum, consieram că citokeratinele erau în primul rând proteine structurale, dar studiul arată că aceste fragmente de keratină au și abilități de luptă împotriva microbilor. Citokeratina 6A se găsește în celulele epiteliale din corneea umană, ca și la nivelul pielii, părului și unghiilor. Acestea sunt toate regiuni ale corpului expuse permanent microbilor, așadar este normal să fie parte din sistemul de apărare al organismului”, a spus Connie Tam, cercetător asistent.

În continuare, cercetările ar putea scoate la iveală și alte fragmente de keratină din sistemul natural de apărare al corpului. “Keratinele ar putea reprezenta o clasă nouă de antimicrobiale cu posibilitatea de a fi programate să ucidă anumiți patogeni”, a spus Tam.

Studiul a fost finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates și de Institutele Naționale pentru Sănătate SUA.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.