Protest al medicilor privind regulamentul de sporuri

0

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) avertizează că, potrivit anexei zece privind regulamentul de sporuri, sumele revenind asistenților și personalului auxiliar sunt de două până la trei ori mai mari decât cele acordate medicilor din aceeași instituție, ceea ce este o  expresie a unei nedreptăți și sfidări la adresa personalului cu studii superioare, se arată într-un comunicat de presă. CFSMR solicita Ministerului Sănătății regândirea și renegocierea regulamentului de sporuri, cu respectarea ierarhizării salariale și fără a utiliza acest regulament drept mecanism de ”aplatizare” a salariilor pentru a corecta o lege a salarizării foarte contestată.

Sporurile sunt o reflectare a riscurilor la care este supus un angajat la locul de muncă.  În acest sens, sporurile nu pot decât să urmeze ierarhia salariaților într-o instituție. Chiar dacă se ajunge la concluzia că riscurile sunt aceleași, cuantumul sporurilor ar trebui să fie și el același (același procent din salariu, care se adaugă la salariul de bază, pentru toți angajații). Chiar dacă procentul sporurilor este redus la 30 % din fondul total de salarii, ele nu pot fi cele mai mici la vârful piramidei salariale și în creștere progresivă la personalul din subordine, se arată în documentul respectiv.

Comunicatul de presă subliniază că regulamentul de sporuri a fost negociat de către minister doar cu câteva federații sindicale, dată fiind prevederea din legea salarizării, care specifică faptul că regulamentul de sporuri se negociază doar cu federațiile reprezentative (lăsând în afara negocierii marile confederații sindicale). ”Toate încercările federației noastre (federație care are în componență doar angajați cu studii superioare), de a ajunge la negocieri măcar în calitate de observator, nu au avut succes. În acest sens, credem că cei care au negociat cu ministerul ar trebui să își asume acest regulament, informându-și corect membrii cotizanți, precum și pe ceilalți angajați din sistemul sanitar. Ierarhizarea sporurilor din această anexă (catalogată de colegii din federația noastră drept ”regulamentul rușinii și al umilinței”) arată clar că la negocierea acestui act normativ s-au protejat doar interesele unor categorii de personal, salariații cu studii superioare fiind clar dezavantajați. Tensiunile apărute în sistemul sanitar, precum și disputele dintre  angajați, apărute în urma publicării acestui document, arată clar că doar o negociere transparentă, cu respectarea intereselor tuturor angajaților (fără nici o excepție), poate duce la elaborarea unui act normativ corect si echitabil”, concluzionează CFSMR.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.