Oamenii de știință din Austria au creat un picior artificial ce permite persoanelor care au suferit o amputație să simtă senzații dinspre piciorul pe care nu-l mai au.
Prof. Hubert Egger de la Universitatea din Linz a explicat că un număr de senzori sunt atașați piciorului artificial, stimulând nervii de la baza membrului rămas, adăugând că este pentru prima dată când o astfel de proteză este montată unei persoane care a suferit o amputație.
Chirurgii au reatașat întâi terminațiile nervoase din piciorul pacientului, plasându-le aproape de suprafața pielii. Șase senzori au fost atașați la baza protezei pentru a măsura presiunea asupra călcâiului, degetelor și mișcarea piciorului-proteză. Acestea au fost legate unui micro-controler care le transmitea unui dispozitiv de la baza piciorului care suferise amputația. Dispozitivul respectiv vibra, stimulând terminațiile nervoase de sub piele care transmiteau semnale creierului. „Senzorii transmit creierului că există un picior, iar purtătorul protezei are impresia că ridică piciorul de pe pământ atunci când merge”, a explicat prof. Egger.
Wolfgang Ranger, fost profesor, care și-a pierdut piciorul în urma formării unui cheag de sânge cauzat de un accident vascular cerebral, a testat dispozitivul pentru șase luni, în laborator și acasă. “Nu mai alunec pe gheață și pot să-mi dau seama dacă merg pe pietriș, asfalt, iarbă sau nisip, pot chiar să simt micile pietricele”, a spus pacientul de 54 de ani care aleargă, face ciclism și escaladă.