Grupul pentru Dialog Pharma (GDPh), format din asociații reprezentative din sistemul de sănătate românesc, recent înființat, va semna un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății pentru regândirea actualei politici a medicamentului.
,,Sistemul de sănătate din România este în acest moment ineficient, impredictibil, situație care îi afectează în primul rând pe pacienți. Cei mai mulți dintre aceştia nu au acces la medicamentele care ar trebui să fie disponibile în farmaciile sau spitalele românești. Aceasta este realitatea actuală a sistemului de sănătate românesc, iar mecanismele care stau la baza politicii medicamentului ar trebui schimbate astfel încât să remedieze acest lucru. Schimbarea poate deveni posibilă în condițiile în care, în elaborarea acestor mecanisme sunt consultate de la bun început toate părțile implicate şi afectate de implementarea politicii medicamentului. Voci reprezentative din domeniul farmaceutic vor lucra alături de reprezentanți ai pacienților și de decidenții din Sănătate, conform unui angajament asumat prin semnarea protocolului. Ne dorim ca întâlnirile GDPh să contribuie în mod real la schimbarea politicii actuale a medicamentului într-una sustenabilă, care să țină cont, cu prioritate, de nevoile pacienților”, a spus Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Obiectivele GDPh vizează implicarea reprezentanților membrilor săi în consultările necesare pentru elaborarea unui cadru legislativ și operațional care să fie predictibil, stabil și sustenabil pentru toate verigile lanțului comercial: producători, distribuitori și farmaciști. De asemenea, GDPh va milita pentru asumarea de către factorul politic a cadrului legislativ propus.
,,În fiecare zi, există un alt pacient care ne semnalează dificultățile pe care le întâmpină în a-și găsi medicamentele în farmacii. Noi ne luptăm în numele pacienților pe care îi reprezentăm, semnalăm autorităților aceste lipsuri, însă nu întotdeauna vocea noastră este auzită. Ne-am alăturat acestei inițiative pentru că se concentrează asupra unei problematici care ne vizează în mod direct și pentru că, prin semnarea protocolului cu Ministerul Sănătății, ne oferă posibilitatea de a fi parte activă în consultările premergătoare elaborării unor legi care le pot face pacienților viața mai bună”, a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
GDPh reunește într-o manieră informală asociațiile reprezentative ale domeniului farmaceutic și ale pacienților: Colegiul Farmaciștilor din România – CFR, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România – ADRFR, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente – ARPIM, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România – APMGR, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC şi Cegedim.