Provocările unei vieți lungi

0

La începutul acestui an, Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Germania a realizat un studiu privind schimbările demografice şi implicaţiile acestora la nivel politic, economic şi social. La începutul secolului 20, speranţa medie de viaţă era de 48 de ani la femei (în Europa de Vest) şi de 45 de ani la bărbaţi. Astăzi vorbim despre 82 şi, respectiv, 77 de ani. Îngrijorătoare nu este această creştere ci scăderea ratei natalităţii, care a dus la o “tensiune” în structura de vârstă a populaţiei. Aceasta reprezintă schimbarea demografică şi acesta este trendul peste tot în lume. Este adevărat, există şi câteva excepţii, cum ar fi ţările arabe, India sau Irlanda, însă majoritatea statelor sunt marcate de o îmbătrânire a populaţiei.

Este un trend demografic și are un impact major asupra Europei. Într-un atare context, necesitatea unor măsuri care să împiedice ca un asemenea fapt să devină o problemă este apreciabilă. Fără un set de mijloace şi de măsuri adecvate, conceptul societăţilor europene – respectarea diversităţii – nu va mai fi acelaşi. Este necesar un demers comun al politicului, al autorităţilor publice, al economicului şi al educaţiei, dar şi al fiecărui individ în parte. Procesul de îmbătrânire a populaţiei este unul multidimensional şi trebuie influenţat pozitiv.

Până acum nu a existat o coordonare a activităţilor naţionale sau un schimb interdisciplinar regulat de proiecte, mijloace, rezultate şi bune practici la nivel european.

Respectiva colaborare va analiza schimbările demografice atât ca provocări, dar şi ca oportunităţi de transformare a societăţilor europene în societăţi robuste şi capabile.

Ar trebui creată o relaţie productivă şi corectă între generaţii, bazată pe solidaritate, care să diminueze distanţa dintre acestea şi să încurajeze membri diferitelor grupuri de vârstă să contribuie social, în funcţie de caracteristicile specifice vârstei.

În această perspectivă a reorganizării muncii, a sistemului educaţional, a reglementărilor sociale etc, diferenţele demografice vor adânci nevoia de reformă şi de acţiune politică.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

MARIA VASILESCU

director general Tarus Media

maria.vasilescu@tarus.eu

About Author

Comments are closed.