Psihoterapia şi serviciile psihologice pentru copiii cu autism vor putea fi decontate

0

Din acest an, serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor putea fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ceea ce reprezintă o premieră pentru România.

Dacă în Germania asiguraţii au dreptul la patru şedinţe gratuite la psiholog în caz de divorţ, fiind trimişi la psiholog direct de către medicul de familie, pentru România decontarea unor asemenea servicii reprezintă o premieră.

Din iunie, copiii cu autism şi alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de către CNAS – psihodiagnostic, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială. Reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România spun că “Ministerul Sănătăţii şi CNAS au acceptat ca serviciile psihologice furnizate către cetăţenii români să corespundă într-o oarecare măsură necesarului populaţiei, însă doar dintr-o perspectivă calitativă, nu şi cantitativă”.

Potrivit Normelor la Contractul-cadru, servicii psihologice de sănătate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi în specialităţile psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială și pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii de specialitate, cu următoarele specialităţi: neurologie şi neurologie pediatrică, otorinolaringologie, psihiatrie și psihiatrie pediatrică, ortopedie şi traumatologie și ortopedie pediatrică, reumatologie, oncologie medicală, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, hematologie şi nefrologie.

“Este pentru prima dată când în Normele la Contractul-cadru se reglementează posibilitatea încheierii de contracte cu medici din specialităţi medicale diverse. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces la servicii psihologice decontate. Pentru prima dată, reprezentanţii CNAS au înţeles importanţa serviciilor psihologice. Colegiul Psihologilor din România va desfăşura o campanie de informare a psihologilor, medicilor şi a publicului larg asupra acestor schimbări”, a declarat prof. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Normele la Contractul cadru fac referire expresă la consilierea psihologică clinică pentru copii – numai la recomandarea medicului specialist în psihiatrie pediatrică – într-o metodă psihoterapeutică aplicabilă copilului cu tulburări din spectrul autist.

Pentru a putea fi decontate serviciile psihologice, medicii din specialităţile care au dreptul de a le recomanda trebuie să încheie contracte cu psihologi, însă nu vor putea trimite mai mult de trei pacienţi pe zi la acelaşi psiholog.

Acum exact zece ani, pe 27 mai 2004, Parlamentul emitea Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, prin care era prevăzută şi înfiinţarea Colegiului Psihologilor. Acest moment reprezintă actul de naştere al noii profesii.

Reprezentanţii psihologilor au reamintit vechiul lor conflict cu Ministerul Transporturilor, deoarece acesta agreează furnizori neautorizaţi şi neavizaţi pentru acordarea de servicii psihologice de către Colegiul Psihologilor. Ei spun că astfel “psihologii autorizaţi nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranţa transporturilor”, şi că, acceptând avizele psihologice fără timbru profesional “autorităţile pun în pericol sănătatea şi siguranţa transporturilor şi a cetăţenilor”, spun reprezentanţii Colegiului.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.