Puncte bonus pentru medicii de familie care fac trimitere către geriatri

0

Conf. dr. Gabriel Prada, directorul medical al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan și președintele Societății Române de Gerontologie și Geriatrie, a afirmat în cadrul conferinței “Promovarea independenței vârstnicilor” că medicul de familie ar trebui să primească un punct bonus de fiecare dată când face o trimitere către medicul geriatru, subliniind importanța colaborării dintre medicii de familie și specialiștii în geriatrie.

 

Conf. dr. Prada a vorbit despre conceptul de “longevitate activă”, care ar presupune ca vârstnicii “să trăiască mult timp, dar nu oricum, ci păstrând capacitatea de a lua decizii și de a le duce la îndeplinire”.

 

“Geriatrul poate să facă o serie de evaluări (cognitive, funcționale, evaluarea dependenței, a dispoziției, a echilibrului) și un plan de combatere a problemelor identificate pe care să îl urmărească apoi împreună cu medicul de familie. Aceste evaluări ar trebui să se facă o dată pe an în cazul pacienților cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani și o dată la 6 luni în cazul persoanelor peste 75 de ani, când incidența afecțiunilor este mai mare. Cred, de asemenea, că medicul de familie ar trebui să primească un punct bonus de fiecare dată când face o trimitere către medicul geriatru.”

 

 

Între 90 și 250 de lei pentru asistența vârstnicilor în regim „azil virtual”

 

 

Casa de bătrâni virtuală presupune faptul că vârstnicul rămâne în propriul cămin, însă i se asigură servicii medicale și sociale specifice prin intermediul unei echipe de specialiști, o soluție pentru bătrânii care nu doresc să își părăsească locuința, dar în același timp au nevoie de îngrijire și asistență.

 

Fiecare abonat deține o brățară dotată cu un dispozitiv mobil prin intermediul căruia poate intra imediat în contact cu echipa care îi oferă suport în probleme ce țin de sănătatea sau siguranța sa, de la asistență medicală, efectuarea de analize și până la reparații oferite de meșterul casei. Programul Barlife a fost implementat în Israel, Olanda și Germania de mai bine de 20 de ani și este disponibil și în România, însă deocamdată doar în București și zonele limitrofe.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează serviciile de îngrijirile la domiciliu, iar piața firmelor care prestează astfel de activități a crescut în ultimii ani. Printre companiile care asigură îngrijiri medicale la domiciliu se numără și Evita Medical, Dr. Roșca Medical Center și Alicia Medical Expert.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.