Radioterapia în doze reduse ar putea trata COVID-19

0

Cercetătorii au început studii clinice pe pacienți grav bolnavi de COVID-19, tratându-i cu radioterapie în doze reduse, potrivit forbes.com. Primele rezultate pe un grup foarte mic de pacienți au fost publicate recent într-un jurnal ”non-peer review” care are rolul de a transmite rapid rezultatele importante comunității științifice și medicale.

Medicii de la Spitalul Universitar Emory, conduși de dr. Mohammad Khan, profesor asociat de radioterapie oncologică, au tratat cinci pacienți cu COVID-19 care aveau pneumonie severă, necesitau conectarea la oxigen și a căror sănătate se deteriora vizibil. Pacienții aveau între 64 și 94 de ani, patru erau femei, patru erau afro-americani și unul caucazian.

Aceștia au primit o singură doză de radiație de intensitate redusă (1.5 Gy – unitatea de dozare a radiațiilor ionizante definită ca absorbția unui joule de energie radiantă per kilogram de materie) la ambii plămâni, într-o rază configurată frontal și dorsal. Sesiunea a durat 10-15 minute.

În 24 de ore, starea de sănătate a patru dintre pacienți s-a îmbunătățit: oxigenarea a fost mai bună, statusul mental mai bun (erau mai atenți și mai vorbăreți); 12 zile mai târziu, au fost externați. Testele de sânge și radiografiile au confirmat că radiația a fost sigură și eficientă și că nu a avut efecte adverse.

Acest tratament este foarte important pentru că, în cazurile grave, COVID-19 cauzează sindromul eliberării de citokine, cunoscut și sub denumitrea de ”cascada citokinică” – acesta este un răspuns inflamator necontrolat al sistemului imunitar cauzat de eliberarea unei cantități mari de citokine pro-inflamatoare care sunt un factor important în producerea sindromul de detresă respiratorie acută care poate fi fatal.

Unul dintre motivele pentru care acest studiu este important e reprezentat de rata de mortalitate care crește cu vârsta la pacienții cu COVID-19 – 8% pentru pacienții cu vârste de 70-79 de ani și 14,8% pentru cei de peste 80 de ani. Rata de mortalitate este chiar mai ridicată dacă pacientul este spitalizat la terapie intensivă: de peste 50%.

Efectele anti-inflamatorii ale radiațiilor, nu acțiunea lor antivirală, au produs rezultate pozitive asupra stării de sănătate a pacienților, a demonstrat studiul. În plus, tratamentul se poate face în aproape orice spital și centru oncologic, nu e nevoie de echipament suplimentar sau de pregătirea personalului și nu depinde de aprovizionarea cu medicamente. Mai multe instituții medicale au început radioterapia pentru pacienții cu COVID-19. Potrivit site-ului Clinicaltrials.gov, studii clinice de acest fel au loc în Statele Unite (2), Spania (2), Italia (1), Iran (1), India (1).

Dr. James Welsh de la Loyola University Medical Center, fost președinte al board-ului Colegiului American pentru Radiologie Oncologică, alături de colegii săi de la Beaumont Health, Universitatea din Ohio, Baptist Health Miami și Institutul Neurologic Barrow au publicat un articol despre știința din spatele acestei metode. Studiile indică mecanisme posibile prin care doze mici de radiații reduc inflamația și favorizează vindecarea, unul dintre acestea fiind polarizarea macrofagelor către un fenotip anti-inflamator (M2). Tipul M1 tinde să suprastimuleze sistemul imunitar ceea ce poate duce la o cascadă citokinică, în timp ce tipul M2 tinde să suprime reacția accentuată a sistemului imunitar.

În prima jumătate a secolului 20, terapia cu raze X a mai fost folosită pentru a trata pneumonia, în special pneumonia virală, cum este cea cauzată de coronavirus, au spus dr. E. J. Calabrese de la  University of Massachusetts School of Public Health & Health Sciences și Dr. Gaurav Dhawan de la Universitatea Massachusetts. Din păcate, 70 de ani de temeri iraționale și nefondate privind dozele mici de radiații, chiar și cele produse natural în mediul înconjurător, au împiedicat testarea multor tratamente, iar interesul pentru utilizarea radioterapiei pentru alte afecțiuni decât cancerul a scăzut.

În prezent, nu există un tratament pentru COVID-19. Remdesivir, un medicament antiviral din clasa analogilor de nucleotide, are rezultate promițătoare în studiile clinice, dar doar în a scurta recuperarea cu câteva zile. Potrivit dr. Welsh, pentru pacienții cu o formă severă de COVID-19, radioterapia în doze mici ar părea să fie o strategie relativ sigură care ar putea fi implementată imediat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.