Pacienții cu cancer care supraviețuiesc cinci ani după diagnosticarea afecțiunii au un risc crescut de deces prematur, iar medicii au făcut eforturi de-a lungul ultimilor zece ani pentru a reduce mortalitatea. Într-o oarecare măsură, au și reușit, arată un studiu realizat asupra copiilor bolnavi de cancer și publicat în New England Journal of Medicine.
Analiza a 34.033 de pacienți diagnosticați cu cancer (vârsta sub 21 de ani) care au depășit pragul de supraviețuire de cinci ani a arătat că riscul de deces, inclusiv din cauza recurenței sau progresiei bolii, a scăzut pentru copiii tratați în anii ’80 comparativ cu cei tratați în anii ’70, scăzând și mai mult în anii ’90. Când cercetătorii au studiat decesele cauzate de reapariția bolii, rata de mortalitate la 15 ani de la diagnostic era de 7,1% pentru tratamentul aplicat în 1970, de 4,9% pentru tratamentul aplicat în 1980 și de 3,4% pentru anii 1990.
Schimbările în administrarea radioterapiei și chimioterapiei, precum și la nivelul îngrijirilor care urmează acestor proceduri sunt responsabile de îmbunătățirile înregistrate la nivelul ratei mortalității. Tratarea cancerului la copii s-a dezvoltat considerabil din 1960, când mai puțin de jumătate dintre copiii diagnosticați cu cancer supraviețuiau timp de cinci ani; în prezent, rata de supraviețuire este de 83%.
Sursa foto: http://nicoletatintea.blogspot.ro/