Reconstrucția vaginului cu biogrefă – premieră în România

0

O echipă de medici a rețelei private Regina Maria a operat o tânără de 22 de ani care s-a născut fără vagin și uter, realizând reconstrucția vaginului printr-o biogrefă de ultimă generație care va ajuta pacienta să aibă o viață sexuală normală. Doar zece astfel de intervenții au mai fost realizate la nivel mondial, iar, pentru România, cazul este o premieră, se arată într-un comunicat de presă. Echipa de medici a fost condusă de Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, același medic care anul acesta a operat de cancer de col uterin o femeie gravidă, iar intervenția a avut loc la Spitalul Euroclinic.

Pacienta a fost diagnosticată cu extrem de rarul sindrom Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser, la vârsta de 18 ani când a mers pentru prima dată la medic pentru a afla de ce nu are încă menstruație. Deși afecțiunea nu îi amenință viața, îi pune în pericol calitatea acesteia.

„Am întâlnit medici care cunoșteau foarte puține lucruri despre această afecțiune și medici care aveau o atitudine foarte rece față de suferința mea. Treceam de la un spital la altul, fusesesm refuzată și nu mai credeam că există vreo soluție pentru cazul meu. Știam că nu sunt bolnavă, însă o viață fără boală nu înseamnă neapărat o viață normală. Iar eu voiam să trăiesc ca oricare altă femeie”, povestește Alina.

 

Intervenția de reconstrucție vaginală cu biogrefă a fost realizată pro bono; pentru formarea unui vagin nou, Prof. Dr. Bratilă a folosit o tehnologie revoluționară de reconstrucție tisulară – grefa biologică acelulară de generația a doua tip Surgisis. Procedura a fost efectuată minim-invaziv, pe cale combinată laparoscopică și vaginală. Grefa acelulară Surgisis este folosită pentru a îmbunătăți viața pacienților, permițând corpului să-și regenereze în mod natural țesutul lipsă. Grefa biologică interacționează cu corpul, inițiind creșterea și remodelarea țesutului la nivelul matriței corespunzătoare vaginului nou. În timp, acest țesut devine propriul țesut al organismului, transformându-se în țesut vaginal viabil, puternic, cu propriile vase de sânge. Fiind acelulara, grefa Surgisis reduce riscul de transmitere a infecțiilor, de reacție inflamatorie sau de rejecție.

„Pregătirile pentru operație au durat câteva luni, în care am achiziționat grefele, am proiectat și construit mulajul pentru grefă și, nu în ultimul rând, am pregătit psihologic pacienta. Ideea operației a fost a mea, însă citind și documentându-mă, am constatat că și alți medici din lume au gândit la fel. Intervenția constă în realizarea unei disecții între vezică și rect, în care am introdus un mulaj pe care am atașat grefa biologică, pe care am fixat-o cu adeziv biologic. Biotehnologia este știința materialelor biologice din țesuturi proprii sau de la alte specii. Folosesc biotehnologia de 2 ani încoace în operații de reconstrucție ale tractului genital feminin. În tot acest timp, am colaborat foarte bine cu pacienta, care a înțeles că nu este un experiment, ci aplicarea unei tehnici deja utilizate în lume. Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Există în acest moment un proiect în desfășurare în acest sens”, a explicat Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, Spitalul Euroclinic, Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) este o malformație congenitală care afectează sistemul reproductiv al femeii. Uterul și vaginul se dezvoltă parțial sau sunt absente, în timp ce ovarele și trompele uterine sunt normale. Femeile cu aceasta afectiune nu au menstruație, acesta fiind primul semn care le trimite la medic. De asemenea, aceste femei au organe genitale externe normale, iar sânii și părul pubian sunt dezvoltate normal. Deși nu vor putea să poarte o sarcină, uterul fiind absent, aceste femei vor putea avea copii ca urmare a reproducerii asistate.

În plus față de anomaliile la nivelul aparatului genital, o parte dintre aceste femei pot avea malformații în alte zone ale organismului. Astfel, rinichii pot avea formă sau poziție anormală sau unul din rinichi poate să nu se dezvolte (agenezie renală unilaterală). De asemenea, pot să apară anomalii scheletale, în mod particular la nivelul corpilor vertebrali. Femeile cu sindromul MRKH pot avea surditate sau anumite malformații cardiace. Sindromul Rokitansky afectează una din 5.000 de fete.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.