Dorința de a se menține “tânăr și sănătos” și de a “arăta bine” ca expresie externă a statusului social, material sau de sănătate a însoțit permanent omul și existența umană. Odată cu progresele deosebite din medicină, biologie, fizica radiațiilor, biochimie și farmacologie, în ultimele decenii s-au dezvoltat tehnici, proceduri și aparate ce vizează remodelajul facial și corporal ca expresie a frumosului și sănătosului, cel puțin la nivel vizual, exterior.
De la an la an cererea pentru aceste proceduri crește exponențial
și se apreciază că în anii ce vor veni piața “esteticii medicale”
va ajunge, pe tot globul, dar în special
în SUA, la cifre amețitoare de zeci de miliarde de dolari. >>>
Se face distincție între tehnicile de remodelaj facial și corporal așa-zise ”nechirurgicale” sau de “estetică medicală”, și cele “chirurgicale”, care sunt prin excelență apanajul chirurgilor plasticieni. Numărul celor care apelează la procedeele de estetică medicală este incomparabil mai mare decât cel al pacienților care apelează la tehnicile de remodelaj chirurgical, deoarece s-au dezvoltat tehnici extrem de eficiente și de rapide care permit obținerea a ceea ce americanii numesc ”frumusețea recâștigată în pauza de prânz”.
În cele ce urmează vom dezvolta și detalia doar câteva dintre acele tehnici și proceduri pe care le utilizăm în activitatea zilnică și de a căror eficiență suntem convinși, în condițiile în care în fiecare zi apar noi tehnici, proceduri și mașinării despre care producătorii pretind că sunt mirobolante.
A. Tehnici și proceduri de estetică și remodelaj facial medical
Aspectul feței a reprezentat dintotdeauna punctul de interes major în domeniul esteticii, întrucât primul contact vizual pe care două persoane îl stabilesc, la prima întâlnire, este cel adresat și dedicat analizei feței. În timpul acestui prim contact, fiecare partener implicat încearcă, în mod reflex și subconștient, să descifreze, prin analiza trasăturilor faciale, personalitatea și caracterul, și, pe cale de consecință, gradul de credibilitate și de siguranță pe care respectiva persoană îl poate asigura eului nostru pe parcursul unei relații și/sau activități comune.
Tehnicile și procedurile de estetică și remodelaj facial includ:
• produse cosmetice;
•
tehnici minim invazive de curățare și întreținere precum cremele de exfoliere-gomaj;
•
exfolierea prin mijloce fizice: dermabraziunea cu cristale, bile de sticlă, discuri diamantate sau lichide active (jet peel-ul);
•
tehnici invazive de estetică medicală: Peeling-urile chimice
•
Mezoterapia facială; mezolifting și mezobotox
•
Remodelaj facial volumetric și ștergerea ridurilor faciale prin toxina botulinică și substanțe de umplere (grăsime endogenă, acid hialuronic, etc.)
•
Remodelaj facial prin tehnici ce utilizează energii joase: de radiofrecvență și laserii cu lumină
•
Aparatele cu lumină intens pulsată –IPL
•
Remodelaj facial prin laseri cu energie înaltă: laseri fraxel non‑ablativi și ablativi
•
Tehnici de remodelaj și bioregenerare cu celule stem și factori de creștere endogeni din propriul sânge (Tehnicile PRP) sau aminoacizi și factori exogeni de creștere a sintezei endogene de hormoni de creștere.
B. Tehnici și proceduri de estetică și remodelaj corporal medical
Aceste tehnici se adresează în primul rând terapiei celulitei, tratamentului depozitelor de grăsime și remodelajului (nechirurgical) al formelor corpului. Aceste tehnici nu produc scăderea în greutate, ci doar modifică și remodelează în bine aspectul corpului.
Ele constau în: mezoterapia anticelulitică, lipoliza prin injecții, remodelajul cu umplerea defectelor prin injectarea de substanțe de umplere, remodelajul prin radiofrecvență, ultrasunete, unde de șoc și, respectiv prin frig.
Din lipsă de spațiu, nu vom aborda aici utilizarea produselor cosmetice, deși am conceput pentru pacienții noștri o gamă de produse cosmetice unice în lume cu efecte impresionante, având la baza principiul acvatic – de noutate absolută și eficiență spectaculoasă – apa echilibrată în deuteriu și amestecuri complexe de principii active naturale dintre cele mai eficace.
Mezoterapia estetică
Mezoterapia a fost descoperită din întâmplare, cu peste 52 ani în urmă, de medicul francez L. Pistor. În articolul publicat de acesta în revista “Presse Medicale” în 4 iunie 1958 este folosit pentru prima dată termenul de “mezoterapie” pentru a descrie efecte benefice neașteptate pe care le poate produce administratrea intradermică a medicamentelor. Istoria spune că doctorul Pistor, în lipsă de alte resurse terapeutice, a tratat un cizmar surd aflat în criză astmatică cu injecţii i.d. cu procaină. A doua zi, cizmarul – deşi nu scăpase de criza astmatică – a relatat medicului că în timpul nopții auzise sunând pendula, deşi era surd… Ameliorarea surdității acestui pacient a fost fugace şi tranzitorie, dar L. Pistor a început să trateze surditatea cu injecții intradermice auriculare şi periauriculare cu procaină, cu un succes deosebit, ceea ce a permis o dezvoltare fără precedent a tehnicii sale, inițial pentru terapia surdității și, mai apoi, pentru tratamentul durerii, traumatismelor, suferințelor reumatismale, circulatorii, iar în ultimii 15 ani pentru tratamente estetice medicale. În anul 1987 Academia Franceză de Medicină a recunoscut mezoterapia ca fiind o nouă tehnică terapeutică de interes major.
În anul 1995 mezoterapia era practicată de peste 50% dintre medicii fracezi.
Ce este mezoterapia? I. J. Parienti, în 1995, definește mezoterapia ca “o administrare topică, cu efect regional, folosind medicamente în doze foarte mici, care trebuiesc injectate obligatoriu pe cale intradermică, în mai multe puncte din zona de tratat”.
Practic, prin aceasta tehnică, deși se injectează doze foarte mici din substanțele active, aceste doze sunt în realitate cu mult mai mari decât cele care s-ar putea realiza în organul țintă cu dozele maximale din același produs administrat pe cale sistemică.
În ultimii 15 ani, odată cu posibilitatea de a se construi ace foarte fine și dispozitive de injectare speciale de tip pistolet, și concomitent cu studii foarte amănunțite de farmacologie care au generat noi substanțe de administrat pe cale intradermică, cu efecte benefice spectaculare, tehnicile de mezoterapie s-au impus și în domeniul medicinei estetice.
Mezoterapia a făcut posibilă tratarea cu succes a celulitei, remodelarea corporală prin topirea depozitelor aberante de grăsime și mai ales îmbunătățirea aspectului și a calității tenului prin celebra tehnică de mezolifting.
Mezoliftingul constă în injectarea superficială la nivelul feței, gâtului, decolteului și dacă este cazul pe dosul mâinilor, coapselor și gambelor, cu seringa cu mâna sau cu pistolete speciale de mezoterapie, a unor amestecuri de substanțe precum acid hialuronic, siliciu organic, acid salicilic, oligoelemente, vitamine B, E, C, A, factori de energizare (extracte de plante asiatice și alge), factori de lifting (DMAE), etc.
Acțiunea farmacologică a acestor substanțe se concretizează prin hidratarea tenului, ștergerea ridurilor fine, reducerea dimensiunilor porilor, catifelarea și modificarea texturii pielii, care devine netedă și mătăsoasă, cu o strălucire particulară, sănătoasă.
Injectarea se poate realiza superficial, la suprafața pielii, sau, dacă este cazul, mai profund, până la 4 mm. Mezoliftingul își sporește eficiența dacă este asociat cu o terapie de exfoliere precum dermabraziune sau jet peel.
Mezoliftingul a devenit treptat dintr-o procedură terapeutică o procedură de întreținere, mai ales în cazul injectărilor superficiale.
Dermabraziunea
Dermabraziunea este o tehnică veche și permanent nouă de îngrijire a tenului și pielii corpului. O variantă arhaică și nesofisticată de dermabraziune este curățarea tenului prin frecarea cu mălai sau argilă, tehnici utilizate de cosmetologia tradițională țărănească din România. Dermabraziunea este o tehnică cunoscută de mult timp și utilizată intens datorită eficacității sale probate și verificate de-a lungul timpului.
Astăzi, dermabraziunea trăiește o tinerețe nouă, datorită aparatelor și tehnicilor moderne, sofisticate, care i-au sporit eficiența de o manieră spectaculoasă.
Există aparate care produc dermabraziunea utilizând:
•
cristale de corondum cu duritate foarte mare
•
bile foarte mici de sticlă
•
cristale de diamant fixate pe discuri abrazive, de oțel inoxidabil
•
folii de hârtie medicală acoperită cu cristale de sticlă.
Se diferențiază două tipuri de dermabraziune:
•
dermabraziunea medicală estetică și/sau terapeutică
•
dermabraziunea cosmetică.
Dermabraziunea medicală
estetică și /sau terapeutică
Utilizează predominant discurile abrazive acoperite cu cristale de diamante sau cu alte minerale sau materiale cu duritate mare (frecvent, hârtie medicală sterilă acoperită cu cristale de sticlă) și care vor produce, prin frecarea tenului, dezepitelizarea parțială, adică îndepărtarea unei părți din grosimea pielii. Este foarte important să nu se provoace o abraziune prea profundă, cu afectarea stratului papilar, cu producerea de microhemoragii. Se utilizează pentru tratamentul buzelor cu riduri verticale multiple, a bărbiei și a obrajilor.
De obicei, dermabraziunea medicală estetică și/sau terapeutică se practică asociat altor tipuri de intervenții, cum ar fi lipofilingul și/sau liftingul chirurgical. Necesită o pregătire prealabilă a tenului timp de 15 zile cu hidrochinonă și vitamina C.
A doua zi după dermabraziunea medicală estetică tenul este edemațiat, cu senzație de tensiune sensibilă care face dificilă deschiderea nedureroasă a gurii timp de 2-3 zile. De la sfârșitul zilei unu după dermabraziunea medicală apar cruste maronii care vor începe să se detașeze din ziua a 4-a și vor dispărea în totalitate după o săptămână, lăsând o piele de culoare roză, care își va recăpăta culoarea normală în 10-12 zile.
Din prima zi după dermabraziunea medicală se vor aplica creme grase, apoi creme hidratante și regeneratoare.
Cremele ecran solar cu indice de protecție mare, peste 30, vor fi utilizate câteva săptămâni sau chiar luni. Dermabraziunea profundă, mai ales cea terapeutică, antrenează riscul de arsuri, cicatrici hipertrofice, hipo- sau hiperpigmentări.
Dermabraziunea cosmetică
Dermabraziunea cosmetică utilizează frecvent cristalele de corondum cu duritate foarte mare și, mai rar, bilele de sticlă sau cristalele de diamant fixate pe discuri abrazive, de oțel inoxidabil, antrenate de turbine care imprimă o mișcare de rotație cu viteză foarte mare.
Dermabraziunea cosmetică cu cristale de corondum cu duritate foarte mare este cea mai frecvent utilizată. Ea presupune proiectarea pe ten sau pe zona de tratat a unui jet de cristale care apoi vor fi supuse unui proces de frecare cu o piesă de mână.
În timpul procesului de frecare straturile superficiale de celule ale pielii vor fi îndepărtate, producându-se un adevarat peeling superficial mecanic. Adâncimea peelingului mecanic depinde de forța de apăsare și de durata masajului cu piesa de mână.
După atingererea profunzimii dorite a peeelingului mecanic, cristalele de corondum vor fi îndepărtate de pe piele prin absorbția printr-un sistem de vacuum.
Concomitent cu îndepărtarea cristalelor și a celulelor descuamate, vacuumul realizează și o terapie endermologică cu drenajul limfatic al feței și aportul de sânge proaspăt pe calea capilarelor arteriale, ca urmare a activării microcirculației din zona tratată prin dermabraziune.
Aparatele recente și sofisticate de dermabraziune cosmetică permit efectuarea concomitentă cu aspirația și a unui masaj vibrator, care va activa regenerarea cutanată până în profunzime. Cele mai sofisticate aparate de dermabraziune permit aplicarea la sfârșitul dermabraziunii și a unei sedințe de lumină albastră cu rol calmant, antiinflamator, antiacneic și regenerator.
Dermabraziunea cosmetică este indicată pentru ștergerea ridurilor superficiale, pentru ștergerea cicatricilor de acnee, pentru tratamentul acneei (singură sau în asociere cu tratamentele cu IPL (Lumină Intens Pulsată).
Aplicarea de creme antiacneice, creme hidratante și regeneratoare, creme antirid și anti-îmbătrânire cutanată, precum și a cremelor ecran solar cu factor mare de protecție, este indicată pe toată perioada efectuării terapiei, după terapie și pe perioadele cu terapie de întreținere.
Se recomandă 6-8 ședințe de dermabraziune la intervale de 1-2 săptămâni, urmate de 6-8 ședințe la intervale de 3-4 săptămâni și de ședințe de întreținere ori de câte ori este nevoie. Asocierea dermabraziunii cosmetice cu ședințele de mezoterapie de tip mezolifting sporește eficiența ambelor proceduri.
Dermabraziunea pe care o folosim și care este foarte solicitată de pacientele noastre este cea care utilizează cristele de corondum, care au duritate foarte mare, apropiată de cea a diamantului. Cristalele de corondum sunt distribuite pe suprafața tenului în mod automat, cu ajutorul unei piese de mână, aceeași cu care se realizează, prin frecare, și dermabraziunea. Adâncimea dermabraziunii este permanent controlată vizual de un operator pentru a se obține rezultatul benefic maximal. Intensitatea parametrilor de funcționare a mașinii este personalizată în raport cu toleranța pacientului și cu scopul efectuării procedurii. În marea majoritate a cazurilor dermabraziunea este solicitată ca metodă de întreținere facială, singură sau asociată cu mezoliftingul.
Cu rezultate bune dermabraziunea este folosită și pentru terapia acneei, și mai ales pentru atenuarea cicatricilor de acnee. Diminuarea porilor dilatați ca și a ridurilor superficiale este posibilă prin utilizarea perseverentă a dermabraziunii. După efectuarea dermabraziunii cristalele de corondum și celulele cutanate moarte îndepărtate prin dermabraziune sunt aspirate cu ajutorul piesei de mână printr‑un sistem de vacuum care concomitent permite efectuarea unui limfodrenaj. Completarea dermabraziunii cu un masaj vibrator și aplicarea unor produse cosmetice de calitate din gama Deuteria, pe bază de apă echilibrată în deuteriu și de amestecuri complexe de principii active naturale adecvate nevoilor tenului tratat, desăvârșesc îngrijirea feței prin dermabraziunea cu cristale pe care o folosim în clinică.
Misiunea dermabraziunii este de a elimina ridurile fine și de a regenera pielea în profunzime. Dermabraziunea este indicată, în mod particular, fumătoarelor. Dermabraziunea nu are niciun efect asupra formei sau asupra volumului gurii. Procedura ameliorează aspectul tenului, determinând ștergerea parțială a ridurilor superficiale, hidratează, energizează, catifelează, face tenul strălucitor și regenerează pielea și, în raport de substanțele folosite, poate produce un grad de lifting facial.