Reprezentanții pacienților și ai medicilor de familie susțin introducerea programului de vaccinare anti-HPV

0

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP), precum și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) își exprimă susținerea cu privire la intenția Ministerului Sănătății de a relua programul de vaccinare anti-HPV, la cerere, in cursul acestui an.

 
“În România este o stringentă nevoie de informare despre cancerul de col uterin, de educație, de vaccinare, de screening și de consiliere. Fără a aplica toate aceste masuri, coerent, concomitent și continuu nu vom putea să ne aliniem țărilor cu morbiditate și mortalitate scăzute în acest domeniu. În lipsa unui program de vaccinare anti-HPV, în lipsa realizării până la capăt a screeningului pentru cancerul de col uterin, vom asista în continuare la creșterea incidenței cancerului de col, cu consecințe grave asupra sistemului de sănătate și sănătății publice, dar și cu suferințe inimaginabile pentru multe dintre pacientele noastre”, se arată într-o scrisoare trimisă Ministrului Sănătății de Rodica Tănăsescu, președintele SNMF. Aceasta a subliniat că SNMF a continuat sa promoveze in randul comunității vaccinarea anti-HPV prin simpozioane și cursuri având ca temă centrală acest subiect.

 

“În contextul resurselor limitate alocate sistemului de sănătate publică din România, cu atât mai mult cu cât prevenția nu a reprezentat foarte multă vreme o prioritate a nimănui, ANPP solicită Ministrului Eugen Nicolaescu să implementeze împreună cu organizații reprezentante ale societății civile un program de vaccinare anti-HPV la cerere. Un atfel de program, dincolo de resursele financiare reduse pe care le solicită, va avea un rol important în recredibilizarea ideii de vaccinare, în general și de vaccinare anti-HPV, în special”, se afirmă în scrisoarea semnată de Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. În document se mai menționează că Romania a ramas una din putinele tari europene unde vaccinarea anti-HPV nu este disponibila in mod gratuit, deși mortalitatea prin cancer de col uterin în țara noastră este cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

 

Cancerul de col uterin este printre puținele tipuri de cancer care pot fi prevenite prin vaccinarea anti-HPV și screeningul Babes-Papanicolau. În România, programul național de vaccinare a fost oprit în anul 2009. Anual, peste jumătate de milion de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 300.000 decedează. Cancerul de col uterin este a doua cauză de deces prin cancer la femei, deși poate fi curabil dacă este detectat la timp.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.