Reputatul chirurg Silviu Constantinoiu, Doctor Honoris Causa al UMF ”Grigore T. Popa”, Iași

0

Prof. Silviu Constantinoiu a primit recent titlul onorific de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași. La ceremonia de acordare a titlului a fost prezent și primarul Iașului, Mihai Chirica; acesta i-a conferit prof. Constantinoiu titlul de Cetățean de Onoare al orașului. În cadrul evenimentului, prof. Silviu Constantinoiu a susținut prelegerea „100 de ani de chirurgie românească”.

Laudatio a fost prezentat de către prof. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași care a subliniat că prof. Constantinoiu ”este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât şi la nivel internaţional, având contribuții deosebite în domeniul chirurgiei, obținând pe parcursul carierei numeroase premii și distincții din partea unor asociații și universități renumite.”

Prof. Silviu Constantinoiu este absolvent al Facultății de Medicină, București, și a fost admis la concursul de internat ”specialități chirurgicale”, clasat al doilea în ordinea mediilor după prof.  Irinel Popescu, în anul 1976, a mai menționat prof. Scripcariu în discursul de laudatio. Prof. Silviu Constantinoiu a obținut titlul de Doctor în Științe Medicale în 1994, cu teza de doctorat intitulată “Gastrita şi esofagita de reflux postoperator”, iar din 1980 a început cariera academică. În anul 2000, a devenit Profesor la Clinica de Chirurgie UMF ”Carol Davila” București, fiind un cadru didactic apreciat de studenți pentru cunoștințele sale, pentru dinamismul și modul în care interrelaționa cu aceștia.

Din 1993, prof. Constantinoiu este Șeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Sf. Maria, București, răspunzând direct de activitatea chirurgicală și didactică a clinicii. În anul 2014 este numit Directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană și Președintele Asociației de Chirurgie Esofagiană „Sf. Maria”. A fost membru al Societăţii Române de Chirurgie având diferite funcții precum Secretar, Președinte al Filialei București, Vicepreședinte, iar în iunie 2016 este ales pentru patru ani Președinte executiv al Societății Române de Chirurgie.

”De la prof. dr. doc. Pavel Simici a deprins o bună indicaţie operatorie adecvată fiecărui caz, o tehnică chirurgicală desăvârşită, atraumatică şi exsangă, cu menajarea ţesuturilor şi organelor operate, precum şi o indicaţie judicioasă în reintervenţiile chirurgicale. Este un remarcabil specialist în domeniul foarte dificil al chirurgiei esofagiene şi eso-gastrice, cu peste 25.000 de intervenții chirurgicale ca operator principal în ultimii 30 de ani, dintre care peste 1000 intervenții chirurgicale mari pe esofag. A dat dovadă de un profesionalism excepțional dovedit de-a lungul timpului în slujba salvării de vieți omenești, contribuind la formarea și instruirea noilor generații în domeniul chirurgiei. A obținut burse și stagii de perfecționare atât în țară, cât și în străinătate, remarcându-se specializările realizate în Strasbourg, la Institutul de Telechirurgie în perioada 1998-1999, precum și curs de specializare în Chirurgie robotică la Washington în 2007”, a mai menționat prof. Scripcariu în discursul său.

”Printre realizările profesionale ale prof. Constantinoiu în domeniul chirurgiei se numără două invenții brevetate la OSIM în anii 2000 și 2001, experiență deosebită în reconstrucţia esofagiană după esofagectomia pentru cancer, fiind un promotor al reconstrucţiei cu întregul stomac mobilizat după decolare duodeno-pancreatică şi adus prin mediastinul posterior la gât cu anastomoză esofago-gastrică cervicală precum şi al reconstrucţiei esofagiene sau a by-pass-ului esofagian cu colon stâng anizoperistaltic adus în regiunea cervicală pe cale pre- dar mai ales retrosternală şi al anastomozei eso-colice sau faringo-colice în aceeaşi şedinţă operatorie. De asemenea, este unul din promotorii anastomozelor înalte ale grefonului colic cu faringele, latero-laterale, fie în patul osului hioid după ablaţia sa, fie pe cale transhioglotică, cu menajarea nervului hipoglos. Are, de asemenea, o bună experienţă în domeniul chirurgiei diverticulilor cervicali esofago-gastrici tip Zencker, a chirurgiei corpilor străini esofagieni, a acalaziei cardiei şi a peste 250 de operaţii pentru hernie hiatală, atât pe cale clasică, cât şi, mai nou, laparoscopică”, a explicat prof. Scripcariu.

Prof. Constantinoiu a descris şi publicat o tehnică originală de faringotomie transversală pentru anastomozele cu grefonul colic, precum şi anastomozele cervicale înalte, cu fire monostrat cu resorbţie lentă, care nu produc stenoze, fistule şi granuloame de fir. În domeniul chirurgiei gastrice, are o experienţă unică în cadrul tulburărilor de stomac operat, mai ales în cadrul gastritei şi esofagitei alcaline, de reflux postoperator, utilizând rezecţia gastrică şi ansa în “Y” tip Roux sub protecţia vagotomiei, publicând în ţară şi străinătate studii şi despre patologia ansei Roux (Roux-Y-stasis syndrome).

”Se remarcă prin cercetări în domeniul cicatrizării plăgilor parietale abdominale precum şi în ceea ce priveşte tehnica de sutură a laparotomiilor cu fire monofilament şi modalitatea de rezolvare a eventraţiilor cu sau fără plasă de polipropilenă, fixată cu fir de relon monofilament de relon, cercetări finalizate în obiectul invenţiei “Procedeu de obţinere a unui fir utilizat în suturi chirurgicale”, brevetată la OSIM cu nr. 116.165/ 2000”, a afirmat prof. Scripcariu în discursul de lautatio.

Autor a 25 de tratate, monografii și cursuri, prof. Constantinoiu a fost director în patru proiecte de cercetare, precum și membru în alte patru granturi; este membru în opt societăți internaționale de chirurgie și în comitetul de redacție a șapte reviste naționale și internaționale, a fost autor principal sau coautor, publicând în reviste de notorietate din ţară sau străinătate și prezentând comunicări științifice la şedinţele Societăţii Române de Chirurgie şi Gastroenterologie, Simpozioane şi Congrese din ţară şi străinătate, precum şi la Congresele Eurosurgery şi IASG (IGSC) de la Roma, Atena, Budapesta, Istanbul, Iraklion-Creta, ICAAC-San Diego, U.S.A., etc. Pe parcursul carierei sale, a obținut 31 de premii și distincții, obținând Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler înmânat de preşedintele României, dl Klaus Johannis la 1 decembrie 2018.

foto: UMF ”Grigore T. Popa”, Iași

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.