Reţeta sănătăţii, de Ziua Naţională a Prevenţiei: alimentaţia sănătoasă, mişcarea fizică, lipsa fumatului

0

Fundaţia Română a Inimii, Forumul Naţional de Prevenţie şi Rotary continuă seria acţiunilor dedicate promovării activităţii fizice ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare, organizând în perioada 7 – 23 februarie o serie de evenimente în cadrul Olimpiadei Inimii, sărbătorind astfel Ziua Naţională a Prevenţiei – 15 februarie.
“Câteva schimbări relativ simple în stilul de viaţă pot contribui major la protejarea sănătăţii inimii şi arterelor noastre. Reţeta sănătăţii cuprinde trei ingrediente simple: alimentaţia sănătoasă, mişcarea fizică zilnică şi lipsa fumatului”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Implementarea proiectului face parte din strategia “25 by 25” a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a World Heart Federation, care vizează reducerea cu 25%, până în 2025, a ratei mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare, cancer, diabet şi boli respiratorii cronice prin diagnostic precoce, tratament optim, dar şi prin reducerea cu 30% a consumului de tutun, cu cel puţin 10% a sedentarismului, cu cel puţin 10% a consumului nociv de alcool şi cu aproximativ 30% a consumului de sare.
Participanţii la evenimentele programate sub egida „Olimpiada Inimilor” vor primi broşuri informative despre factorii de risc cardiovascular şi vor putea să îşi determine riscul de boală cardiovasculară accesând site-ul www.soscardio.ro. Campania “SOS Cardio Atenţie, risc cardiovascular!”, sprijinită de compania AstraZeneca, are scopul de a atrage atenţia asupra importanţei factorilor de risc cardiovascular şi de a recomanda preventiv efectuarea periodică a consultului medical.
Fundaţia Română a Inimii (www.romanianheart.ro), membră a European Heart Network, este
înfiinţată de către membrii Societăţii Române de Cardiologie pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare. Forumul Naţional de Prevenţie (www.fnp.ro) este alianţa medicală susţinută de structuri guvernamentale în lupta împotriva bolilor cronice netransmisibile, care reprezintă aproximativ 80% din patologia medicală a românilor.
Principalul obiectiv al Forumului Naţional de Prevenţie, prefigurat a fi îndeplinit până în 2025, este reducerea cu aproximativ 25% a numărului de decese cauzate de boli cardiovasculare, cancer, diabet şi boli respiratorii cronice.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.