Companiile farmaceutice Eli Lilly și Roche vor forma un parteneriat pentru a dezvolta un test de sânge care i-ar putea ajuta pe medici să pună un diagnostic definitiv pentru boala Alzheimer și să înceapă tratamentul în stadiile precoce ale afecțiunii, ideal mai devreme de 2,8 ani după instalarea simptomelor – acesta fiind actualmente, în medie, momentul diagnosticării, potrivit Fierce Pharma.
”Astăzi, peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență, iar specialiștii se așteaptă ca acest număr să crească la aproape 140 de milioane până în 2050. Colaborarea este foarte importantă pentru a ne asigura că aceste persoane primesc un diagnostic timpuriu și precis”, a afirmat Matt Sause, CEO Roche Diagnostics.
Testul evaluează doi biomarkeri din plasmă care au fost asociați cu boala Alzheimer – proteina Tau 181 fosforilată (pTau) care se acumulează în stadiile incipiente ale bolii și apolipoproteina (APOE) E4, reprezentând cel mai frecvent risc genetic pentru boala Alzheimer. Testul nu este gândit pentru a fi utilizat ca și criteriu unic de diagnostic, dar Roche a sugerat că ar putea ajuta la identificarea candidaților pentru testări mai avansate de confirmare a bolii. Un rezultat negativ pentru ambii biomarkeri ar indica faptul că este probabil ca un pacient să nu aibă acumulări de amiloid ceea ce ar însemna că declinul cognitiv pe care îl experimentează provine dint-o altă afecțiune decât Alzheimer, a precizat compania.
Testul a primit recunoașterea FDA ca dispozitiv inovator, iar Roche a menționat că acesta este primul biomarker din sânge pentru Alzheimer care să primească această recunoaștere; alte teste care au primit acordul FDA erau bazate pe recoltarea de probe din lichidul cerebrospinal.
Roche s-a asociat cu Eli Lilly pentru a derula ultimele faze ale testării și se estimează că FDA ar putea da o aprobare finală pentru test în 2025. Compania planifică să lanseze un studiu clinic cu o durată de doi ani la care vor participa mai multe sute de oameni cu simptome timpurii de demență.