Daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeana, Romania ar avea un surplus de 6,7 milioane de euro, echivalentul a 6% din PIB in 2010, arata studiul “Industria farmaceutica din Romania – principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei”, realizat de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane si Asociatia din domeniul cercetarii Local American Working Group (LAWG). Pentru ca starea sanatatii populatiei sa ajunga la media Uniunii Europene, cheltuielile cu sanatatea ar trebui sa fie cu 5% din PIB mai mari in urmatorii zece ani.
Potrivit studiului, Romania pierde, in acest moment, aproximativ 18,6 miliarde de euro – 15% din PIB-ul din 2010 – din cauza conditiilor precare de sanatate ale populatiei.
“In Romania, am intalnit doua probleme – lipsa datelor credibile si faptul ca nu se intelege ca investitia in santatate asigura sustenabilitatea economiei romanesti. In ultimii 15 ani, investitia in sectorul sanatatii nu a inregistrat nicio crestere, iar Romania se afla pe ultimul lor in UE in ceea ce priveste indicatorul DALY (Disability Adjusted Life Year) care desemneaza anii de viata sanatosi pierduti din cauza sanatatii precare si a dizabilitatilor. Acest fapt genereaza o pierdere la nivelul productivitatii “, a spus Steve Warner, presedintele LAWG Romania si General Manager MSD Romania la conferinta de presa de lansare a studiului.
In cadrul cercetarii, se mentioneaza ca statul a inregistrat incasari de peste 20% din totalul valorii pietei de medicamente pe baza de prescriptie, aproximativ 1,7 miliarde de lei din impozite si taxe achitate de catre industria farmaceutica la bugetul central si la cele locale. Daca se ia in considerare si taxa clawback introdusa in 2011, totalul impozitelor si taxelor ar putea depasi 30% din totalul pietei de medicamente pe baza de prescriptie.
“Incertitudinea pietei farmaceutice din Romania este principala problema cu care ne confruntam”, a spus Kiril Dimitrov, director financiar pentru Pfizer Romania adaugand ca investitiile companiei nu vor scadea in 2012, insa ca nu poate oferi previziuni legate de evolutia pietei si a politicii companiei incepand din 2013. Prof. Sorin Paveliu, din partea Societatii Romane de Farmacoeconomie a afirmat ca nu se asteapta la retrageri majore ale companiilor de pe piata farmaceutica, insa ca este posibil ca firmele mici sa aiba de suferit in urmatoarea perioada din cauza preturilor mici ale medicamentelor, taxei clawback si termenelor de plata indelungate. “Consider 2012 un an pierdut pentru ca este an electoral si reforma o fac cei care se afla la inceput de mandat. Spre deosebire de cresterile din ultimii ani, anul acesta industria a farma a stagnat, apropiindu-se chiar de blocaj total. Este posibil ca anumite medicamente sa continue sa dispara de pe piata”, a spus prof. Sorin Paveliu.
Exporturile paralele au crescut pe parcursul ultimilor ani, ajungand la 17% din totalul vanzarilor pe piata interna de medicamente in 2010 sau la 18,4% din importurile totale de medicamente, principalele tari catre care sunt exportate medicamentele de pe piata romaneasca fiind Danemarca, Suedia, Olanda, a aratat studiul. Potrivit cercetarii, ponderea medicamentelor generice in totalul medicamentelor vandute este mai mare decat in alte tari ale Uniunii Europene, medicamentele inovative reprezentand peste 70% din valoarea totala a vanzarilor si doar 25% din volumul de medicamente vandute.
Investitia in sanatate si normalizarea sistemului pot contribui la revigorarea economiei romanesti au subliniat specialistii prezenti cu ocazia lansarii studiului, mentionand ca este necesara reorientarea catre cuantificarea in bani a beneficiilor din sanatate si a actului medical.