România are nevoie de o reţea de 140 de centre pentru sănătate mintală, la acest moment funcţionând nu mai mult de 30, ceea ce pune probleme deosebite legate de plasarea pacienţilor cu afecţiuni mentale, au declarat specialiştii prezenţi la conferinţa de presă organizată cu prilejul Congresului Naţional de Psihiatrie. “Acum patru ani, un plan de acţiune care a fost transformat în Ordin de Ministru arăta că avem nevoie de 140 de centre de sănătate mintală, de cel puţin 600 de psihiatri şi de 1400 de asistente medicale cu pregătire în acest domeniu”, a explicat prof Dan Prelipceanu, preşedintele Comitetului de Organizare al Congresului. Creşterea numărului de specialişti în psihiatrie este necesară şi pentru că la acest moment revin 6000 de pacienţi la un specialist, şi pentru că în momentul de faţă trei sferturi dintre psihiatri activează în spitale, iar raportul firesc ar fi invers – trei sferturi să activeze în centrele de sănătate mintală, şi un sfert în spitale.
Preşedinta Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, prof. Pompilia Dehelean, a evidenţiat problemele dificile, de stigmatizare şi sociale, cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni mentale: “În urmă cu cinci ani Nicolaescu a dublat numărul de rezidenţi pentru că eram într-o situaţie disperată. Însă după specializare vor lucra în România mai puţin de jumătate. Încercăm să astupăm o găleată cu găuri, însă trebuie nu numai astupate găurile, ci şi respectată munca unui psihiatru care se confruntă cu oameni fără adăpost, alcoolici, cu probleme sociale, bolnavi psihici. Noi le dăm primul ajutor şi apoi încep marile probleme de plasament”.
Prof. Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, a subliniat alocarea financiară extrem de redusă pentru acest domeniu – numai 3% din cheltuielile pentru sănătate – exemplificând cu cazul Greciei, care a obţinut o finanţare de 400 de milioane de euro pentru reforma serviciilor de psihiatrie din ţară. “Noi n-am obţinut, dar nici n-am cerut!”, a punctat acesta.
Extrapolând statisticile europene, se apreciază că aproximativ 33% din populaţie suferă de diferite forme de afecţiuni privind sănătatea mintală, incluzând aici şi insomnia.
Potrivit Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Ministerului Sănătăţii în domeniul sănătăţii mintale, cele 140 de centre de sănătate mintală ar trebui înfiinţate până la sfârşitul anului 2014, costul estimat fiind de 52 de milioane de euro.
Al 14-lea Congres Naţional de Psihiatrie are loc la Bucureşti în perioada 19 – 22 octombrie, la Palatul Parlamentului, la eveniment fiind aşteptaţi peste 2000 de participanţi.