România: doar 12% dintre bebeluși sunt alăptați în prima oră după naștere

0

În România, doar 12% dintre bebeluşi sunt alăptaţi în prima oră după naştere şi doar 16% continuă să fie alăptaţi până în cea de-a 6-a lună de viaţă, au subliniat speakerii la evenimentul Media Fair organizat de Bayer România, în contextul Săptămânii Internaţionale a Alăptării, sărbătorită în fiecare an între 1 şi 7 august. Totuși, comparând situația cu cea din ultimele decenii, mamele românce sunt tot mai informate și continuă alăptarea din ce în ce mai mult timp, iar tații participă tot mai mult la acest process, informându-se și susținându-și partenerele, a afirmat moașa Anca Bălășoiu, prezentă la eveniment.

”Viitoarele mame trebuie să aibă o dietă echilibrată, alcătuită din alimente de calitate. Se recomandă evitarea alimentelor procesate, cu mulţi aditivi alimentari, cu sare multă sau zahăr adăugat. Aportul de nutrienţi este esenţial pentru o sarcină sănătoasă – folaţii serici susţin dezvoltarea normală a fătului, de aceea este încurajat consumul de legume cu frunze verzi, linte, năut sau ficat, încă din perioada de pre-sarcină; la fel de importante sunt şi vitaminele, mineralele sau grăsimile de tip Omega 3. Sunt contraindicate conservele, carnea şi oul insuficient preparate, legumele prost spălate, brânzeturile nepasteurizate, sucurile şi fresh-urile din comerţ nepasteurizate”, a explicat dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alimentarea exclusiv la sân a bebeluşului, din prima oră de viaţă şi până când acesta împlineşte șase luni. Alimente complementare, bogate în nutrienţi, se introduc apoi progresiv în dietă, însă alăptarea poate continua până la vârsta de doi ani, sau chiar mai târziu. Beneficiile alăptării nu se limitează doar la aportul de nutrienţi din laptele matern – relaţia mamă-copil are şi ea de câştigat, prin contactul piele pe piele.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.