România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenţei bolilor mintale, cu 1403,75 cazuri la 100.000 locuitori, după Estonia, care raporta 2057,27 cazuri la 100.000 locuitori în 2011 la European Health for All Databases, conform unui comunicat de presă referitor la depresii. Anual sunt raportate circa 300.000 de noi cazuri, ceea ce ne plasează tot pe locul doi în Europa.
În 1994, România raporta Comunităţii Europene o incidenţă de 613,79 cazuri la 100.000 locuitori şi 139.518 noi cazuri înregistrate, ceea ce înseamnă că în acest răstimp incidenţa bolilor mintale a crescut cu 331%, iar numărul cazurilor noi cu 215%. Această evoluţie necesită măsuri de prevenţie şi monitorizare a stării de sănătate mintală a populaţiei.
În ceea ce priveşte depresia, potrivit unei statistici a ONU, 1 din 15 oameni (6,66%) suferă de depresie majoră şi, dacă sunt incluse în statistică şi anxietatea şi toate formele de depresie, se ajunge la faptul că 26,6% – 4 din 15 oameni – sunt afectaţi, la nivelul Uniunii Europene.
Pierderea locului de muncă este un eveniment determinant al depresiilor, apreciază dr. Simona Trifu, medic psihiatru, UMF “Carol Davila”, iar criza economică a avut un impact determinant: „Există un sector populaţional cuprins între 40 şi 50 de ani – peste 39% din totalul şomerilor- cu vechime în muncă în jurul a 20 de ani, cu un nivel mediu de calificare, care este major afectat. Din estimările mele, numărul persoanelor care manifestă tulburări psihiceşi se află în această situaţie s-a dublat în ultimul an. Primul episod depresiv apare de cele mai multe ori în intervalul a şase luni după pierderea locului de muncă şi poate reprezenta poarta de intrare în circuitul psihiatric, eventualii „candidaţi” pentru pensionarea medicală ulterioară pe caz de boală”.
Potrivit dr. Simona Trifu, care a tratat până acum peste 10.000 cazuri, tulburarea depresivă recurentă cu debut puţin peste vârsta de 40 de ani este diagnosticul princeps întâlnit în cadrul reţelelor de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
Specialiştii atrag atenţia că, după un prim episod depresiv, cei în cauză „aleg” inconştient lupta cu viaţa sau eticheta pensionării medicale, ca refugiu sau ca situație limită. Ceea ce urmează este o recuperare incompletă și o menținere în circuitul psihiatric, tratament de lungă durată, de cele mai multe ori exclusiv farmacologic, din cauza imposibilității asigurării la scală socială a consilierii unor astfel de pacienți. Următoarele episoade, denumite „endoreactive”, sunt declanșate de stressori din ce în ce mai mici, din aceeași arie legată de insuficiența de a fi apt de muncă și capabil de a-și susține familia.
La nivel mondial, se estimează că aproximativ 83 de milioane de oameni sunt afectaţi de o boală mintală. Această cifră nu poate evidenţia nici pe departe scala reală a problematicii deoarece aproximarea nu ţine cont de persoanele peste 65 de ani şi ia în calcul numai un număr limitat de tulburări psihice.