Rezultatele unui studiu realizat în intervalul 2009-2011 la Spitalul din Brașov, cu tema “Impactul acoperirii vaccinale cu vaccin pneumococic în otita medie acută la copii” a identificat o înaltă rezistență la penicilină și ceftriaxonă pentru tulpinile de pneumococ și rezistență multiplă bacteriană la peste trei clase de antibiotic. Studiul a vizat un număr de 212 copii diagnosticați cu otită medie acută, cărora li s-a recoltat cultură din urechea medie. Bacteriologic au fost determinate 114 tulpini – Streptococcus pneumoniae s-a izolat în 81 de cazuri, urmat de H. Influenzae non tipabil, Streptococcus pyogenes într-un procent de 5.45% și Moraxella Catarrhalis într-un procent de 1.8%.
“Scopul acestui studiu a fost acela de a identifica principalele caracteristici epidemiologice și microbiologice ale otitelor medii acute la copii, în județul Brașov. Este un studiu important întrucât aduce dovezi legate de rezistența bacteriană și oferă date concludente despre acoperirea vaccinală pneumococică”, a precizat Dr. Oana Falup Pecurariu, medic primar pediatrie, Spitalul Clinic de Copii Brașov, Președintele Asociației Române Pro Imunizare (ARPI) care va prezenta studiul în cadrul simpozionului științific Actualități în Vaccinologie din cadrul RoVaccin 2013.
Studiul a fost posibil datorită unui grant de cercetare acordat de către Societatea Europeană de Pediatrie și Boli Infecțioase și va continua și în următorul an.
“Prin participarea la RoVaccin 2013, Asociația Română Pro Imunizare (ARPI) și-a propus să aducă argumente științifice credibile, raportate la secolul XXI, care să explice oamenilor ce înseamnă prevenția și cum vaccinarea poate deveni parte firească a unui proces coerent de prevenție. Oamenii trebuie să înțeleagă că ne aflăm în fața unei realități alarmante și aș vrea să vorbesc despre rezistența din ce în ce mai mare a organismului la antibiotice, tocmai pentru că sunt administrate masiv fără prescripție, automedicația fiind un nou trend. Când vine vorba despre vaccinare, cu toții suntem în fața unei alegeri care ne aparține în totalitate și care trebuie făcută conștient și în mod responsabil. Aș vrea să ne gândim la boli severe: gripa, pneumonia, rotavirusul, pertussis, care pot fi prevenite prin vaccinare. “, a menționat Dr. Falup Pecurariu.
Prima ediție a Conferinței Naționale RoVaccin 2013 se desfășoară în perioada 15-16 martie la Hotel Ramada Parc din București; evenimentul este organizată de către Societatea Română de Microbiologie.