S-a lansat Centrul de Studii despre Bere, Santate si Nutritie

0
Centrul va acorda anul acesta doua burse de 15.000 de euro pentru cercetare stiintifica 
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, lansat astazi la Bucuresti, isi propune sa studieze efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman, deruland studii stiintifice si diseminand informatiile in randul comunitatii medicale si al publicului larg. Sustinut de Asociatia Berarii Romaniei, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie va acorda anul acesta doua burse de cercetare stiintifica, in valoare de cate aproximativ 15.000 de euro, initiativa care va continua pe parcursul urmatorilor ani.
“Berea este unul dintre alimentele consumate pe scara larga in Romania – fiecare roman adult bea bere cel putin o data pe saptamana, iar studiile au aratat efectele benefice ale consumului moderat de bere, cum ar fi scaderea riscului de boli cardiovasculare. In plus, este un produs natural si accesibil oricui, berea mai ieftina fiind la fel de buna ca si berea mai scumpa. Putin supusa studiului stiintific la noi in tara, suntem convinsi ca va constitui un obiect de studiu extrem de ofertant pentru cercetatorii romani”, a spus dr. Corina-Aurelia Zugravu, Lector universitar in cadrul UMF “Dr. Carol Davila” si presedintele Centrului.
Incepand din aceasta luna, studentii in anii terminali, masteranzii, doctoranzii sau post-doctoranzii vor putea depune proiecte de cercetare pentru a obtine cele doua burse acordate anual de Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Conditiile de eligibilitate, precum si calendarul de desfasurare a concursului vor fi publicate pe website-ul institutiei www.beresanatatenutritie.ro la sectiunea “Burse de cercetare”. Comitetul de evaluare a aplicatiilor va fi alcatuit din specialisti din domeniile tehnologii alimentare, nutritie, medicina, cercetare.
“Vom incerca sa functionam ca o dubla interfata. In primul rand, vom aduce laolalta pe cei interesati sa finanteze studii despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman si pe cei care au competentele necesare sa dezvolte astfel de studii. Pe de alta parte, vom disemina rezultatele obtinute, creand astfel liantul intre cei care vor efectua studiile, comunitatile medicale si publicul larg. Asa cum am anticipat in momentul in care am gandit acest proiect, am reusit deja sa trezim interesul reprezentantilor industriei producatoare de bere in legatura cu demersul nostru”, a spus Dr. Alin Popescu, Secretar General al Centrului.

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie din Romania a fost creat avand drept model centrul de informare Cerveza y Salud din Spania, institutie fondata in 1998. Studiile derulate de Cerveza y Salud asupra consumului moderat de bere, considerat a fi o bere si jumatate pe zi in cazul femeilor si doua beri pe zi pentru barbati, au aratat ca acesta scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, contribuie la sanatatea sistemului osos, imbunatateste sistemul imunitar, previne aparitia ulcerului si a oxidarii celulare si nu ingrasa (un pahar de 200 de ml de bere contine 90 de calorii), atata timp cat este integrat unei alimentatii sanatoase si unui regim de viata activ.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.