A fost lansată prima etapă a proiectului „Dă o șansă vieții – Program național de îngrijire a gravidei și copilului” în cadrul căreia vor fi organizate workshopuri la nivelul celor opt regiuni cu reprezentanții spitalelor care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie pentru a fi stabilită metodologia de prevenție, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce prenatal și procedurile de lucru care vor fi implementate în etapa a doua a proiectului. De asemenea, vor fi formați 376 de medici si personal din asistența medicală, 90% dintre cursanți fiind din regiunile defavorizate din țară, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
„ Asa cum deja am declarat, anul acesta va fi finalizată licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unităților sanitare din România care au în structură maternități. De asemenea, va continua dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie si ginecologie. Investim în aparatura medicală, însă este absolut necesar să încurajăm pregătirea resursei umane, să investim în specialiști, pentru că doar așa vom reuși să îmbunătățim serviciile acordate gravidelor și copiilor”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, în cadrul conferinței de lansare a proiectului care a avut loc la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
În acestă etapă a Proiectului se vor dezvolta, la nivel național, ghiduri de intervenție, informare, educare și conștientizare în rândul femeilor privind importanța controalelor medicale prenatale.
„Activitățile din acest proiect vor duce la o îmbunătățire a serviciilor medicale destinate gravidelor și copiilor. Acest proiect va ajuta la definirea politicilor Ministerului Sănătății pentru mamă și copil” , a adăugat Sorina Pintea.
Proiectul lansat astăzi este finanțat prin Programul Operational Capital Uman, cod apel „POCU 4.9” și are ca scop creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii în toate cele opt regiuni ale țării.