S-a lansat programul național de îngrijire a gravidei și copilului

0

A fost lansată prima etapă a proiectului „Dă o șansă vieții – Program național  de îngrijire a gravidei  și copilului” în cadrul căreia  vor fi organizate workshopuri la nivelul celor opt regiuni  cu reprezentanții spitalelor care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie pentru a fi stabilită metodologia de  prevenție, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce prenatal și procedurile de lucru care vor fi implementate în etapa a doua a proiectului. De asemenea,  vor fi formați  376  de medici si personal   din asistența medicală,  90% dintre cursanți fiind din regiunile defavorizate din țară, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

„ Asa cum deja am declarat, anul acesta va fi finalizată licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1000 de incubatoare  pentru dotarea tuturor  unităților sanitare din România care au în structură maternități. De asemenea, va continua dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor  de neonatologie si ginecologie. Investim în aparatura medicală, însă este absolut necesar să  încurajăm pregătirea resursei umane, să investim în specialiști, pentru că doar așa vom reuși să îmbunătățim  serviciile acordate gravidelor și copiilor”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, în cadrul conferinței de lansare a proiectului care a avut loc la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

În acestă etapă a Proiectului  se vor dezvolta, la nivel național,  ghiduri  de intervenție, informare, educare și conștientizare în rândul femeilor privind  importanța controalelor medicale prenatale.

„Activitățile din acest proiect  vor duce la o îmbunătățire  a  serviciilor medicale destinate gravidelor și copiilor.  Acest proiect va ajuta la  definirea politicilor Ministerului Sănătății pentru mamă și copil” , a adăugat Sorina Pintea.

 Proiectul lansat astăzi este finanțat prin Programul Operational Capital Uman, cod apel „POCU 4.9” și  are ca scop  creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe  de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii în toate cele opt regiuni ale țării.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.