Salariul – motivul pentru care medicii pleacă și care i-ar aduce înapoi

0

Salariul este principalul motiv pentru care medicii români au ales să plece în străinătate, arată un sondaj realizat de MEDIjobs România, companie de recrutare în domeniul medical. Următoarele motive sunt: nemulţumirea faţă de condiţiile din spitalele şi clinicile româneşti (60%) şi dorinţa de dezvoltare profesională (59% ). Peste 56% dintre respondenţi au mărturisit că s-ar întoarce dacă ar primi un salariu mai bun, în linie cu experienţa lor profesională, pentru a fi mai aproape de familie şi prieteni (46%), dar și din dorința de a ajuta pacienţii români (43%).
Majoritatea medicilor care au participat la studiu au răspuns că şi-ar dori salarii nete între 6000 şi 15000 lei pe lună, în funcţie de specializare. În cazul asistenţilor medicali, solicitările salariale nete sunt între 4000 şi 7000 lei pe lună, variind în funcţie de specializare.

Rezultatele sondajului au fost prezentate în cadrul unei dezbateri intitulate “Doctor la mine acasă: Provocări şi soluţii pentru specialiştii medicali care se întorc în România”. În cadrul evenimentului, MEDIjobs România a lansat programul MEDIreturn, o iniţiativă destinată tuturor specialiştilor medicali români care în prezent profesează în străinătate, dar care îşi doresc să se întoarcă în România.

“Conform sondajului efectuat de noi în rândul specialiştilor medicali români ce profesează în străinătate, cel puţin 25% sunt nemulţumiţi de alegerea făcută, şi anume de a pleca. Asta înseamnă că un numar semnificativ de medici care au fost formaţi în ţări precum Franţa, Germania sau UK ar vrea să se reîntoarcă acasă. Pentru noi, ca ţara şi ca perspectivă a sistemului medical, este o oportunitate fantastică. Noi ştim că îi putem ajuta să o facă, iar puterea exemplului ii va determina pe şi mai mulţi să redevină “Doctor la mine acasă” au spus fondatorii MEDIjobs România, Catrinel şi George Hagivreta.

În perioada 2006-2016 au plecat din țară peste 43.500 de medici în care statul a investit mai mult de trei miliarde de lei, majoritatea fiind medici de familie, a afirmat Liviu Fătu, reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București. ”Medicii pleacă pentru că e ușor și pentru că e un drept să pleci. Merg în țări unde procedura de recunoaștere este facilă, unde există nevoia de medici, sunt așteptați și recunoscuți social. Este extrem de dificil ca unui medic român care a obținut o specializare în afara țării să îi fie recunoscută acea specialitate, procedura de autorizare sau de echivalare este foarte dificilă”, a explicat Liviu Fătu.

La dezbatere a fost prezent și Dr. Horaţiu Ioani, medic specialist neurochirurg şi membru al Royal College of Surgeons din Anglia, reîntors de un an din Marea Britanie care lucrează în prezent la Spitalul Colentina din București.

”Am revenit după șapte ani din dorința de a face ceva în România, am considerat că nu prea mai aveam ce învăța în UK. La întoarcere, am preferat să dau din nou examenul de specialitate în România decât să trec prin demersurile birocratice. Când am devenit fellow în Colegiul Britanic, totul s-a rezolvat în 48 de ore. În România, lipsesc echipele standardizate, nu sunt circuite clinice funcționale. Când vii din străinătate, ești un outsider, trebuie să te împrietenești ca să rezolvi anumite probleme în spital. Telemedicina nu este prea bine reglementată în România, dar un proiect interesant ar fi aducerea medicilor din străinătate prin intermediul telemedicinii după modelul UK – unui pacient din Aiud i se face un RMN asupra căruia i se cere părerea medicului dintr-un spital din Cluj sau chiar dintr-o altă țară. În România, pacienții merg la acel doctor mesianic și se văd drept acei doctori mesianici – nu își împart pacienții”, a spus dr. Ioani.

Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Dacian Cioloş, antreprenor şi iniţiator al programului Repatriot a subliniat, în cadrul dezbaterii că mediul privat este soluția pentru revenirea medicilor în țară. ”Există opțiuni profesionale și în România, dar nu sunt cunoscute de cei plecați. Antreprenorii ar trebui să preseze statul să intre în competiție pentru a stimula rezolvarea acestor probleme”, a spus Bostan. Dr. Wargha Enayati, antreprenor în domeniul sănătăţii a explicat că mitul potrivit căruia în România nu poți câștiga bani nu mai are un fundament real și că salariile pentru chirurgi au ajuns la zeci de mii de euro lunar. În prezent, salariul unui medic specialist român poate ajunge la 9000 de lei, a spus și Catrinel Hagivreta.
Platforma MEDIjobs cuprinde peste 13.000 de specialiști și mai mult de 580 de angajatori din domeniul medical.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.