Sănătate în limita fondurilor disponibile

0

,Sănătate în limita fondurilor disponibile” – astfel se rezumă discuțiile privind reforma în sănătate, discuții care se limitează la o analiză superficială a sistemului.

Laurenţiu Mihai, Director Executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)

 

APMGR a atras atenția, în mod repetat, asupra elementelor pe care Guvernul, prin reprezentanții Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice, trebuie să le ia în calcul în reforma sistemului: corelarea măsurilor fiscale și a politicilor în domeniul sănătății, identificarea surselor de finanțare și distribuirea transparentă a fondurilor, managementul resurselor umane, delimitarea atribuțiilor principalelor instituții active în managementul sistemului de sănătate – Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, definirea şi implementarea unor politici publice coerente privind medicamentele generice și cele inovative, corespunzător rolurilor lor specifice în cadrul sistemelor de sănătate moderne.

Cine este principalul beneficiar al sistemului medical? PACIENTUL. Ce trebuie să facă sistemul? Să îi asigure accesul la tratament. Ce face sistemul? Creează victime. Afirmă că are bani doar pentru o parte dintre cei care își așteaptă rândul la porția de sănătate.

Realitatea este că există un management defectuos, iar soluțiile – testate la nivel european – sunt ignorate. Mai mult, reprezentanții autorităților vorbesc despre excluderea din lista de compensate a medicamentelor cu prețuri sub 10 lei. Afirmația recentă a Ministrului Sănătății anunță “suprataxarea” indirectă a pacienților, încălcând programul de guvernare asumat.

Nu se vorbește despre tratament și opțiuni de tratament. Avem în România opțiunea medicamentelor generice – conțin aceleași substanțe active ca și produsele originale, fiind utilizate pentru a trata aceleași afecțiuni ca și produsele originale. În Europa, genericele au un rol esențial în asigurarea sustenabilității sistemelor de sănătate, iar estimările arată că folosirea acestora generează economii anuale de peste 30 miliarde euro pentru pacienți și bugetele publice.

Ce face România? Ignoră nevoile pacienților. Alege raționalizarea sănătății, ignorând tendințele europene. Alege să distrugă industria farmaceutică locală, ignorând potențialele consecințe economice și sociale. Companiile membre APMGR au peste 8.000 angajați, o contribuție la economia locală de 1,5% din PIB şi produc 1.500 de medicamente care acoperă toate clasele terapeutice, de la antireumatice şi antialergice până la produse oncologice de înaltă clasă.

Toate acestea reprezintă elemente cheie pentru modul în care va arăta sistemul la ușa căruia va bate pacientul român. APMGR a atras atenția asupra faptului că actualul cadru fiscal – taxa clawback în forma adoptată de Guvern – va duce la dispariția de pe piață a unor medicamente și va limita accesul populației la medicamente cu prețuri rezonabile. Vorbim despre medicamente vitale – antibiotice, medicamente pentru boli de inimă, boli digestive, antiinflamatoare, antireumatice.

Ne dorim să fim parte a soluției pentru reformarea sistemului, însă actualele reglementări nu ne mai permit dezvoltarea pe piața locală. Autoritățile trebuie să își asume consecințele politicilor promovate și trebuie să le explice pacienților români de ce nu vor mai avea acces la tratament la prețuri accesibile. n

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Un medicament generic conţine aceeaşi substanţă activă ca şi produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.