Sanatoriul Techirghiol, tinerețe la 125 de ani

0

După o lungă perioadă de nepăsare, Sanatoriul Balnear din Techirghiol a atras investiții semnificative, de zeci de milioane de euro. Dacă reabilitarea secției de copii se apropie de final, cea a secției de adulți este în plină desfășurare, spune Roxana Țucmeanu, doctor în medicină, manager al Sanatoriului Balnear
și de Recuperare Techirghiol. Toate acestea se fac cu grijă ca procesul terapeutic să nu fie afectat și să se poată derula cât mai bine posibil. Peste 12 mii de pacienți sunt externați anual de la Techirghiol. În acest an, perla rară a balneologiei românești, de aceeași culoare cu a nămolului sapropelic binecunoscut de toți românii, împlinește 125 de ani de tinerețe.

În 2023 ați fost reconfirmată ca manager după evaluarea proiectului de management la Sanatoriul Techirghiol. Care au fost elementele pentru care acest proiect a prevalat?

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este o unitate spitalicească complexă, cu o adresabilitate mare și un standard de calitate deosebit. Prin urmare, recunoașterea unui proiect de management în domeniul sănătății și al reabilitării presupune o viziune clară și un leadership eficient, bazate pe următorii factori cheie:

  • Inovație și modernizare, cu implementarea de noi tehnologii și metode terapeutice, modernizarea facilităților și îmbunătățirea echipamentelor;
  • Focus pe pacient: centrarea serviciilor și tratamentelor în jurul nevoilor și așteptărilor pacienților, abordare personalizată;
  • Dezvoltarea resurselor umane: investiții în formarea profesională continuă, mediu de lucru motivant, sprijinirea echipelor multidisciplinare;
  • Sustenabilitate financiară, surse noi de finanțare, optimizarea costurilor;
  • Proiecte de cercetare și colaborarea cu instituții academice pentru a promova inovația în tratamentele balneare și de recuperare;
  • Parteneriate strategice cu alte instituții de sănătate, organizații și comunitatea locală pentru extinderea serviciilor și îmbunătățirea accesului;
  • Standarde înalte de calitate, obținerea și păstrarea acreditărilor relevante.

Activitatea noastră a fost recompensată cu numeroase premii, între care Premiul “Ana Aslan” pentru Performanță în Recuperarea Medicală și Balneologie (2017), Diploma de Excelență la 120 de ani de la înființare și Certificatul de membru activ de frunte din partea Federației Mondiale de Hidroterapie și Climatoterapie (FEMTEC), în 2019.

Cum arată principalii indicatori, dat fiind că peste 12 mii de pacienți sunt externați anual?

Urmărim o serie de indicatori cheie: măsurăm eficiența tratamentelor și a programelor de reabilitare, inclusiv ratele de recuperare și satisfacția pacienților. Urmărim gestionarea eficientă a spațiilor și resurselor pentru a găzdui un număr cât mai mare de pacienți, menținând totodată standardele. Urmărim un acces ușor și echitabil la tratamente pentru toți pacienții, inclusiv programări flexibile și reducerea timpilor de așteptare. Monitorizăm feedback-ul pacienților, dar și al angajaților. Investim în formarea și dezvoltarea profesională a echipei medicale și a personalului auxiliar. Urmărim un echilibru financiar solid prin gestionarea eficientă a bugetelor, optimizarea costurilor și identificarea de noi surse de venit.

Care sunt principalele patologii? Pentru ce afecțiuni vin cei mai mulți dintre pacienți?

În inima Dobrogei, Techirghiol se distinge prin resursele sale naturale excepționale, fiind un centru recunoscut pentru tratamentele de balneoterapie și pentru beneficiile terapeutice ale nămolului sapropelic extrase din lacul cu același nume.

Printre principalele patologii se numără afecțiunile reumatismale, atât în fazele inflamatorii cât și degenerative, precum artrita și artroza. Tratamentele sunt eficiente pentru recuperarea în urma accidentelor vasculare cerebrale, pentru afecțiuni ale sistemului nervos periferic, tratamentul secundar al afecțiunilor post-traumatice.

Nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și de stimulare a circulației sângelui, oferă un tratament natural pentru dermatite, psoriazis, afecțiuni ale pielii, demonstrând eficiență în ameliorarea simptomelor și accelerarea vindecării. Afecțiunile ginecologice constituie, de asemenea, o categorie importantă. Din ce în ce mai mult centrul este căutat de pacienții care suferă de boli respiratorii, inclusiv astm bronșic sau bronșită cronică, datorită climatului blând și aerului sărat care contribuie la ameliorarea dificultăților respiratorii.

Techirghiol e destinație predilectă pentru cei care doresc tratamente naturiste, oferind o abordare holistică și integrată a sănătății. Pacienții noștri vin nu doar pentru diversitatea afecțiunilor, ci și pentru peisajul natural calmant, care sprijină procesul de recuperare.

Sanatoriul era o perlă a turismului balnear în comunism. Unde se află acum, într-un peisaj dinamic și afectat de concurența din privat?

Sanatoriul Techirghiol a fost și un simbol al accesului democratizat la tratamente de sănătate și odihnă. În prezent, “Nava amiral a balneologiei românești” își continuă misiunea de a oferi tratament și recuperare la standarde înalte, adaptându-se la cerințele și așteptările moderne. Transformările din ultimii ani, inclusiv modernizarea infrastructurii și diversificarea serviciilor, reflectă eforturile noastre de a menține sanatoriul relevant și atractiv, în actualitate.

În fața provocărilor aduse de creșterea concurenței din partea centrelor de wellness și spa-uri private, Sanatoriul Techirghiol a răspuns prin accentuarea unicității și autenticității tratamentelor sale bazate pe resursele naturale ale zonei. Diferențiatori majori rămân calitatea și eficacitatea tratamentelor bazate pe nămolul sapropelic, recunoscut pentru proprietățile terapeutice excepționale.

Strategia de dezvoltare a sanatoriului inclu­de și consolidarea parteneriatelor cu diferite instituții din domeniul sănătății, turismului și e­ducației, pentru a ne spori vizibilitatea și acce­sibilitatea. Sanatoriul se află azi într‑un proces activ de reinventare și adaptare la dinamica pieței, păstrându-și angajamentul față de ex­celența în serviciile de tratament și recuperare.

Cum arată acum stratul de nămol sapropelic de pe fundul lacului Techirghiol?

Stratul de nămol sapropelic de pe fundul lacului Techirghiol este în prezent gestionat cu o atenție deosebită pentru exploatare inteligentă și sustenabilă, având în vedere cererea mare de tratamente balneare bazate pe acest “aur negru”. Sanatoriul Techirghiol deține certificat de înregistrare a mărcii “Nămol Sapropelic de Techirghiol” și, până în prezent, este singura entitate autorizată să exploateze nămolul sapropelic din lac, recoltarea acestuia fiind efectuată strict în scopuri medicale, destinat unităților de tratament. Utilizarea nămolului în scopuri comerciale nu este practicată de către sanatoriu. Exploatarea și vânzarea ilegală a nămolului pe marginea lacului reprezintă un pericol real pentru sănătate, deoarece această practică nu respectă standardele de siguranță și calitate necesare pentru tratamente. Este important să se respecte reglementările și să se evite achiziționarea nămolului din surse neautorizate.

Sunteți manager din 2015, după ce ați fost director de resurse umane. Cum arată azi sanatoriul, comparativ cu acum aproape 10 ani?

S-au făcut investiții majore, în special în dotări. Astăzi, pot spune că Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este un sanatoriu european.

Principalele obiective de investiții în curs urmăresc în primul rând modernizarea infrastructurii. Derulăm un proiect de 16 milioane de euro, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene, prin Compania Națională de Investiții, pentru refacerea, reconfigurarea spațiilor și echiparea Secției de recuperare Neuropsihomotorie Copii, proiect realizat în proporție de 75%.

Un proiect de aproape 11 milioane de euro vizează consolidarea, reamenajarea și refacerea corpului C1 al Bazei de tratament adulți; este realizat în proporție de 33%.

Am investit 570.000 de euro în reabilitarea centralei termice a complexului balnear pentru funcționarea cu combustibil lichid/ gaz. Am achiziționat echipamente și tehnologie de ultimă generație, precum aparate de neurorecuperare bazate pe stimulare funcțională, realitate virtuală sau robotică medicală, de 11 milioane de euro. Am reușit să investim 180.000 de euro și în formarea profesională.

Avem la start, cu bani din PNRR, un proiect de 420 de mii de euro pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale. De asemenea, a devenit eligibil pentru finanțare prin PNRR un proiect de 1 milion de euro pentru digitalizarea datelor pacienților, a programărilor și a altor procese administrativ.

Un proiect european de cercetare, FORTIN, de 500.000 euro, a avut ca obiectiv creșterea calității vieții și combaterea sărăciei și excluziunii sociale la nivelul comunității marginalizate, cu 46% populație de etnie romă, din Satu Nou, Com. Mircea Vodă, jud. Constanța.

Care sunt provocările cu care vă confruntați, legat și de adresabilitatea în creștere?

Am observat o creștere semnificativă a cererii. Adresabilitatea crescută este o provocare, pentru că ne străduim să menținem un echilibru între capacitatea de cazare și numărul tot mai mare de pacienți.

O consecință a adresabilității crescute este formarea de liste de așteptare. Ne străduim să le gestionăm eficient, astfel încât toți pacienții să poată accesa tratamentele într-un timp rezonabil. Facem eforturi pentru optimizarea programărilor și îmbunătățirea eficienței.

Lipsa personalului, atât medical, cât și auxiliar, este o altă provocare majoră. Este o problemă nu numai a instituției noastre, ci o tendință la nivel național, dar și internațional. Ne concentrăm pe strategii de recrutare eficiente, crearea unui mediu de lucru atractiv și oferirea de oportunități de formare și dezvoltare profesională pentru a atrage și păstra personal de înaltă calitate.

Adoptăm soluții digitale pentru a eficientiza procesele și a îmbunătăți comunicarea cu pacienții, dezvoltăm programe de fidelizare și bunăstare pentru personal, ne implicăm în dialogul cu decidenții pentru a sublinia impor­tanța investițiilor în reabilitarea medicală.

Cum este adresată zona de wellness, de mare interes și cu un mare potențial de creștere?

Zona de wellness este adresată cu un interes crescut în contextul actual, marcând o evoluție semnificativă în comportamentul consumatorilor și în tendințele industriei ospitalității și a sănătății. Pandemia a influențat profund modul în care oamenii percep și valorizează sănătatea și bunăstarea, determinând o schimbare în preferințe și așteptări.

În domeniul longevității și anti-aging, există un interes crescând pentru metodele care promit nu doar o viață mai lungă, dar și de calitate. Oamenii se concentrează mai mult pe prelungirea duratei de viață sănătoasă, interesându-se de terapii anti-aging, stiluri de viață sănătoase și de măsuri care pot îmbunătăți calitatea vieții și întârzia semnele îmbătrânirii.

Sectorul spa & wellness, în special, a devenit un pilon de creștere semnificativ pentru industria hotelieră și medicală, atractiv pentru turismul intern și internațional.

Această tendință sugerează o oportunitate de dezvoltare și diversificare pentru furnizorii de servicii din sector.

Cum apreciați provocările din balneologia românească, ca specialitate medicală?

Provocările actuale în balneologia românească, din perspectiva managerială, includ nevoia urgentă de sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii balneare și valorificarea resurselor naturale autohtone. Aceste provocări au fost amplificate de pandemia COVID-19, care a pus în dificultate sectorul chiar înainte de izbucnirea crizei.

Provocările manageriale la Sanatoriul Techirghiol se concentrează pe îmbunătățirea continuă a infrastructurii și serviciilor pentru a răspunde nevoilor în creștere ale celor care caută tratamentul cu nămol sapropelic în această locație. Un efort semnificativ este reprezentat de lucrările ample de consolidare, reparare și modernizare, cu finanțări ce includ și fonduri europene. Investițiile vizează nu doar îmbunătățirea eficienței energetice, ci și reabilitarea spațiilor de tratament pentru a asigura standardele de calitate ale actului medical și pentru a face față coroziunii chimice provocate de utilizarea intensivă a apei sărate și a nămolului sapropelic.

În plus, ca manager, subliniez angajamentul nostru pentru a asigura continuitatea tratamentelor în condiții optime, chiar și în timpul lucrărilor de renovare, pentru a nu afecta calitatea serviciilor medicale. Conducerea și echipa medicală sunt preocupate de extinderea și diversificarea ofertei de tratamente, cu o atenție deosebită acordată inovației și utilizării tehnologiilor moderne în reabilitarea medicală. Este evidentă dorința de a menține Sanatoriul Techirghiol la standarde europene, evidențiindu-se efortul de a oferi tratamente eficiente pentru o gamă largă de afecțiuni, într-un mediu care îmbină tradiția cu cele mai noi tehnici de recuperare.

Despre activitatea științifică, cercetare, articole publicate, ce ne puteți spune?

În general, cercetările actuale includ studii privind eficacitatea tratamentelor balneare și de recuperare, optimizarea tehnicilor de reabilitare, precum și investigarea proprietăților terapeutice ale factorilor naturali de cură, cum ar fi nămolul sapropelic și apa minerală, și sunt vizibile în bazele de date științifice precum PubMed, Scopus sau Web of Science, precum și pe profilurile academice Google Scholar sau ResearchGate.

Există peste 15 cadre didactice care activează la noi și la Universitatea Ovidius din Constanța, foarte mulți studenți, rezidenți și doctoranzi își desfășoară cercetările și instruirile aici. Coordonez Comitetul ştiinţific şi Colegiul redacţional al revistei “Techirghiol”, apariţie trimestrială, editată de peste 9 ani, în format print și online.

Implicarea activă a echipei medicale în congrese de nivel național și internațional și diseminarea constantă a rezultatelor obținute în cercetările științifice au condus la numeroase premii. Menționez numai “Rolul hidrogenului sulfurat în diabetul zaharat”, articol publicat în 2022 în International Journal of Molecular Sciences, Principalii cationi și biologia celulară in traumatismele vertebro-medulare, publicat în 2022 în Cells.

Am pregătit un proiect laborios privind realizarea unei baze de tratament care poate fi asimilat și unui centru de cercetare, având ca punct de plecare studiile științifice ale Prof. Univ. Dr. Mărioara Godeanu în domeniul epurării apelor și studiul efectelor piramidelor asupra structurilor vii.

Ce ne puteți spune despre congresul din mai?

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, împreună cu Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie și cu Asociația Română de Balneologie, va organiza Congresul Mondial al Societății Internaționale de Hidrologie Medicală și Climatologie în 23-25 mai 2024, care va fi integrat cu Congresul Național de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneologie, între 21-22 mai 2024. Evenimentul va avea loc în stațiunea Techirghiol, gazdă fiind Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, care aniversează anul acesta 125 de ani de activitate neîntreruptă. Este o oportunitate excepțională pentru promovarea cercetării științifice și a schimbului interdisciplinar de cunoștințe. Cu această ocazie vom lansa un «Ghid corolar monografic de BalneoClimatologie – Balneație, Crenoterapie și Climatoterapie», o resursă valoroasă pentru profesioniștii din medicină, pentru studenți și practicieni interesați de terapiile naturale și de influența climatului și a mediului asupra sănătății.

Lansez o invitație către comunitatea medicală de a colabora cu noi și de a veni în vizită pentru a descoperi personal cum putem lucra împreună. Fie că sunt interesați de referirea pacienților, de participarea la studii de cercetare sau pur și simplu de a cunoaște mai bine ceea ce oferim, ușile noastre le sunt întotdeauna deschise. Cred că împreună putem face o diferență semnificativă în viețile celor pe care îi servim.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.