Belgia și Bulgaria: Sancțiuni ale CE pentru calitatea slabă a aerului

0

Belgia și Bulgaria sunt trimise în judecată pentru calitatea aerului care reprezintă un risc major pentru sănătate, potrivit unei declarații a Comisiei Europene, citate de euractiv.com. Suedia a primit, de asemenea, un avertisment final în legătură cu acest subiect.

Datele Comisiei Europene arată că aproximativ 400.000 de morți premature pe an sunt asociate poluării aerului în UE, iar statele membre nu au reușit până acum să ducă la îndeplinire obiectivele de a reduce nivelul de emisii periculoase și de particule de praf care cauzează afecțiuni respiratorii și unele forme de cancer.

Declarația lansată recent de către CE a arătat că Bulgaria nu a reușit să se mențină sub limitele legale pentru PM10 – particule minuscule produse de trafic și de industrie care pot intra în plămâni și fluxul sanguin. Situația Belgiei s-a îmbunătățit, a afirmat CE, dar nu suficient, având nivele ridicate de PM10, dioxid de nitrogen și dioxid de sulf în aer.

Și Suedia depășește limitele legale la poluanți, primind un avertisment care, dacă este ignorat, poate duce, de asemenea, la trimiterea în instanță. Curtea europeană de Justiție din Luxemburg are posibilitatea de a impune amenzi zilnice dacă statele membre încalcă legile europene.

O altă țară care nu a avut anterior probleme cu poluarea aerului este Marea Britanie care a primit un termen-limită până la finalul anului pentru depunerea unor planuri de acțiune privind scăderea nivelelor de dioxid de nitrogen.

Limitele UE pentru diverși poluanți sunt mai puțin stringente decât nivelele impuse de Organizația Mondială a Sănătății. Particulele purtate de aer (PM10) sunt în principal prezente în emisiile din industrie, trafic și încălzirea locuinței; pot cauza astm, probleme cardiovasculare, cancer pulmonar și deces prematur. Legislația europeană privind calitatea aerului ambient solicită statelor membre să limiteze expunerea cetățenilor la astfel de particule și impune o valoare a concentrației maxime anuale (40 μg/m3) și  a concentrației zilnice (50 μg/m3) care nu trebuie depășită de mai mult de 35 de ori pe an.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.