Joburile pe care le avem în intervalul cuprins între vârsta de 20 și 30 de ani ne afectează starea generală de sănătate la peste 40 de ani, arată un studiu al Ohio State University. Oamenii nefericiți la locul de muncă în prima parte a vieții devin mai târziu mai deprimați, îngrijorați și au mai multe probleme cu somnul.
Cei care inițial au avut o satisfacție ridicată privind locul de muncă, urmată de o tendință de declin, sunt mai expuși riscului de a avea insomnii, griji excesive și evaluări negative ale sănătății mintale decât cei constant mulțumiți de locul de muncă. Oricum, nu au fost evaluați ca fiind mai depresivi sau având mai multe probleme emoționale. Cei inițial nemulțumiți de locul de muncă, dar a căror situație s-a îmbunătățit pe parcurs nu au avut probleme de sănătate în plus față de grupul cu satisfacție ridicată la locul de muncă.
În cazul celor nemulțumiți profesional și cu o tendință descendentă, sănătatea mentală le era mai afectată decât cea fizică, deși majoritatea s-au plâns și de o sănătate mai fragilă în general, de dureri de spate și răceli.
“Cu cât problemele de sănătate mentală pentru cei cu o satisfacție redusă la locul de muncă cresc, cu atât mai mult ar putea fi precursoare la probleme fizice pe viitor. O anxietate crescută și depresie ar putea duce la boli cardiovasculare sau probleme de sănătate care nu se vor manifesta decât mai târziu”, a spus prof. Hui Zheng, coordonatorul studiului.
Cercetătorii au mai menționat că există un efect cumulativ al efectului satisfacției profesionale asupra sănătății care apare începând cu vârsta de 40 de ani.