Scădere drastică a testelor clinice pentru medicamente împotriva cancerului

0

Lansarea unor teste clinice noi pentru medicamente dedicate tratării cancerului și pentru terapii biologice a scăzut cu 60% pe fondul pandemiei de Covid-19, potrivit unui articol publicat în The Lancet/Oncology.

În timpul perioadei de observație de 40 de luni, au fost lansate 1440 de studii clinice în faze 1-4 din sfera oncologiei. Dintre acestea, 1249 au fost inițiate în anii de dinainte de pandemie, dar doar 191 de la începutul pandemiei de Covid-19, arată cercetarea.

Mai multe organizații au raportat probleme logistice care făceau dificilă derularea în bune condiții a studiilor inițiate deja. În iulie 2020, o cercetare a American Society of Clinical Oncology (ASCO) a arătat că multe studii clinice au fost oprite și că prioritățile s-au schimbat. La începutul lui 2021, ASCO a publicat un raport intitulat Road to Recovery (Calea spre Revenire), stabilind cinci obiective pentru a repune cercetarea clinică pe linia de plutire, printre acestea numărându-se trasarea unor studii mai pragmatice și eficiente, reducerea poverii reglementării și îmbunătățirea accesibilității pentru pacient. Fahreed Melham, vicepreședinte pentru Acorn AI Labs a afirmat că a observat o scădere în ceea ce privește înscrierea pacienților în studii clinice. ”Am observat probleme nu doar la studiile aflate în desfășurare, ci și la cele nou inițiate pe care le-am văzut scăzând ca număr de participanți”, a spus acesta. Richard Schilsky, CEO pentru ASCO a menționat că înscrierea în studii a scăzut la jumătate în primele luni ale pandemiei; totuși, se pare că recrutarea începe să își revină pe măsură ce au fost implementate moduri noi de lucru.

”Această pandemie se va termina și, atunci, cancerul va fi în continuare o problemă. A trebuit să ne schimbăm prioritățile temporar, dar trebuie să repunem în mișcare cât mai repede cercetarea în domeniul cancerului”, a spus Richard Schilsky.

Aoife Regan, șefa cercetării clinice pentru Cancer Research UK (Londra, Marea Britanie) a explicat că, la începutul anului 2020, 95% dintre studiile clinice pe cancer au fost oprite. A urmat un efort consistent pentru a repune în lucru portofoliul actual de proiecte, dar au rămas foarte puține resurse pentru derularea de studii noi. ”Este posibil să treacă ceva timp înainte ca studii noi să fie lansate în ritmul cu care eram obișnuiți, deși există unele locații unde acestea au fost inițiate”, a explicat Regan.

O scădere rapidă în finanțare a însemnat și faptul că Cancer Research UK are în plan scăderea cheltuielilor de la 400 de milioane de lire sterline la 250 de milioane.

”Primul lucru pe care l-am făcut a fost să evaluăm întreg portofoliul pentru că vroiam să fim siguri că trialurile noastre sunt viabile și fezabile. Unele au nevoie de mai mult timp pentru finalizare, iar unele s-ar putea să aibă nevoie de mai mulți bani, în timp ce unele s-ar putea să nu își atingă obiectivele. Nu m-aș mira să fie nevoie să închidem unele studii care au probleme”, a explicat Regan.

Totuși, sunt semne de revenire și semne că domeniul învață cum să funcționeze în această lume nouă. Operarea studiilor clinice s-a adaptat la pandemie, astfel încât am putea constata că, după această perioadă, am dobândit capacitatea de a derula studii eficiente minimizând povara implicării pacientului, consideră specialiștii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.