Seminar dedicat mamelor cu scleroză multiplă

0

Femeile tinere cu scleroză multiplă (SM) au participat recent la un semniar pilot cu tema “Mămici cu SM”; evenimentul urmează să se desfășoare în fiecare an,  vizând o categorie de pacienți cu SM mai puțin activă în spațiul public și își propune asigurarea accesului la informații de specialitate, oferite de neurologi, darși creșterea calității vieții prin exemple și studii de caz de succes.

Seminarul pilot de anul acesta a tratat subiectul sarcinii, prezentările fiind susținute de catre specialiști în neurologie din partea Centrului de Scleroză Multiplă al Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență din București.

Dr. neurolog Mihai Vasile a vorbit despre ereditate, transmisibilitatea afecțiunii, efecte ale tratamentelor asupra fertilității și sarcinii, reluarea tratamentului, iar asistent medical licențiat Nicoleta Ioanovici a susținut o prezentare care a vizat aspectele practice și experiența SUUB, prin urmărirea pacientelor înainte și după sarcină.

Participarea la eveniment a fost gratuită pentru orice persoană cu SM din întreaga țară.

Scleroza multiplă (SM) este cea mai frecventă afecţiune neurologică a adultului tânăr care determină invalidităţi majore. Este o boală care debutează la adultul tânăr (20- 40 ani) si este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Nu se moare din această boală, dar calitatea vieții este afectată. Nu a fost descoperit încă un tratament pentru vindecarea acestei boli, dar există tratamente care încetinesc evoluția ei și severitatea puseurilor. În România trăiesc  aproximativ 10.000 de persoane cu scleroza multiplă (din care doar 3046 incluse în Programul Național pentru Tratamente).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.