Legea care instituie o taxă pe medicamentele compensate – așa-zisul clawback – a fost adoptată ieri, 14 noiembrie, de către Senatul României, cu amendamente care vizează păstrarea accesului pacienților la medicamentele compensate. 87% dintre senatori au votat pentru corectarea acestei taxe.
Cea mai importantă modificare vizează eliminarea sancționării pacienților pentru neplata taxei de către producători. Astfel, legea adoptată de Guvern la 1 octombrie prevedea că medicamentele nu vor mai putea fi cumpărate în regim compensat dacă producătorii de medicamente nu achită taxa. Deoarece scopul sistemului de compensare este ca pacienții să suporte mai ușor costul tratamentelor, senatorii au decis să elimine această sancțiune, iar neplata taxei să fie sancționata cu penalități și dobânzi, conform Codului Fiscal.
În plus, Senatul a stabilit un plafon de plată, ceea ce va înlesni plata taxei și va asigura venituri certe la buget. Astfel, în 2012 vor intra în bugetul sănătății cel puțin 600 milioane lei, prin stabilirea unui plafon de plată de 10% din consumul anual de medicamente compensate, care va fi plătit de către producători.
Un alt amendament a vizat eliminarea posibilității ca legea să fie anulată de Curtea Constituțională, întrucât în varianta adoptată de Guvern legea prevedea ca plătitorii să fie taxați și asupra TVA și a unor venituri realizate de alți actori din piață. Prevederea a fost amendată pentru a nu permite atacarea în justiție și anularea taxei.
“Credem că este esențial ca taxa clawback să poată fi implementată, pentru că bugetul sănătății are nevoie de sumele care pot fi colectate. Însă această taxă trebuie să fie direct corelată cu nevoile pacienților privind compensarea, iar accesul lor la medicamente să fie menținut. Decizia Senatului este una corectă, care ține seama de aceste aspecte. Însă legea va trebui să treacă și prin Camera Deputaților, pentru analiză și amendare”, afirmă Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Taxa clawback, adoptată de Guvern și aplicată din 1 octombrie 2011, prevede ca producătorii de medicamente să suporte integral diferența dintre bugetul alocat de autorități și consumul real de medicamente compensate.
ARPIM reunește 28 de companii farmaceutice internaționale prezente în România, ale căror vânzări reprezintă peste 70% din valoarea pieței farmaceutice locale.