Sens Pozitiv- suport și consiliere pentru cei care trăiesc cu HIV/SIDA

0

SENS POZITIV este o organizație nonguvernamentală care se adresează persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, activând pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor seropozitive. Obiectivele sale sunt susținerea unui program de mentoring pentru persoanele cu HIV, îmbunătățirea relației acestora cu medicul curant, respectarea drepturilor pe care le au persoanele infectate HIV, acordarea de asistență juridică și a altor servicii.


Traducem de pe site-ul NAM (National AIDS Manual) și publicăm informațiile relevante pe blog-ul asociației noastre, www.senspozitiv.blogspot.com. Este singurul loc în care pacienții pot găsi informații de calitate, clare și pe înțelesul lor. Considerăm că informațiile sunt esențiale, oferind posibilitatea celor care trăiesc cu HIV să se îngrijească corespunzător, să facă advocacy pentru servicii mai bune și să facă față discriminării”, a explicat Alina Dumitriu (foto), director executiv al Asociației Sens Pozitiv. Unul din scopurile centrale ale organizației este distribuirea de broșuri cu materiale informative pentru pacienți. Până acum au fost publicate „Aderența”, „CD4 și încărcătura virală” și va urma „Tratamentul anti-HIV”. Asociația și-a propus să adapteze și să publice în română toată seria de broșuri a organizației internaționale.

Consilierea noilor pacienți 
 – pentru depășirea traumei 
 post-diagnostic
Consilierea persoanelor nou diagnosticate cu HIV este foarte importantă pentru depășirea traumei post-diagnostic. „Este o activitate bazată în întregime pe voluntariat, pe care o desfășurăm încă din 2005. Medicii infecționiști îndrumă pacienții către noi, iar noi îi introducem într-un program de suport și consiliere. Această activitate de mentoring implică și grupuri de suport, care se țin odată la două săptămâni. Este vorba de un grup de pacienți legat deja, care poate oferi un foarte solid suport pacienților nou diagnosticați, care abia intră în grup. În plus, atunci când pacienții sunt internați în spital, ne ducem noi către ei”, explică Alina Dumitriu.
Cei care apelează la Asociația Sens Pozitiv au la dispoziție gratuit doi psihoterapeuți specializați în Analiza Tranzacțională și HIV și sănătate mintală. De asemenea, aici găsesc consiliere pentru aderența la tratament consumatorii de droguri injectabile infectați cu HIV, HBV și HCV. „Am mai făcut traininguri cu persoanele infectate HIV despre adoptarea unui stil de viață sănătos, HIV și sarcină, aderența la tratament, HIV la copii, infecțiile oportuniste, HIV și viața sexuală, nutriție, etc – însă din lipsă de fonduri am întrerupt aceste activități”, a adăugat directorul executiv al asociației.

Medicamentele, 
 cea mai mare problemă
Cea mai mare problemă este legată de lipsa medicamentelor și de schimbarea schemelor de tratament. Fiecare încearcă să se descurce cum poate: primesc medicamentele de la prieteni din străinătate sau de la organizații din afara țării, fac stocuri, etc. În afară de lipsa unor medicamente, care îi obligă pe medici să prescrie și pe pacienți să se obișnuiască cu alte scheme de tratament, o altă problemă este legată și de felul cum sunt distribuite medicamentele. Unele produse sunt obiect al exportului paralel, respectiv sunt reexportate pe alte piețe (de exemplu, Germania). Interesul distribuitorilor este legat diferența dintre prețul reglementat al produselor pe cele două piețe, cea sursă (ex. România) și cea destinație (ex. Germania).

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica – februarie 2011
Florin Pupăză

About Author

Comments are closed.