Centrul Medical Unirea (CMU), unul din principalii furnizori de servicii medicale private, a înregistrat în primul semestru o creştere a veniturilor de 36%, pe fondul cererii sporite pentru serviciile de spital, dar și a creşterii numărului de clienţi din retail, deși contextul economic nu era cel mai favorabil. Compania va continua să se concentreze pe retail și pregătește noi investiții care vor deveni funcționale până la finalul anului, atât în Capitală, cât și în provincie, spune Sergiu Neguț, director general adjunct CMU.
Criza economică a găsit CMU cu centura de siguranță fixată: se realizaseră deja anumite investiţii care, chiar dacă segmentul de clienţi corporate era ameninţat cu o diminuare a creşterii, puteau fi utilizate pentru a răspunde nevoilor pacienților în retail, pe sistemul „fee for service” (plata per serviciu). „Fiind concentrați în primul rând pe serviciile oferite abonaților, recent am ajuns la concluzia că dacă vrem să dezvoltăm acest segment trebuie să adăugăm noi servicii pentru a le asigura un pachet cât mai complex, dar ne-am dat seama că anumite dezvoltări fie nu vor putea fi impuse în majoritatea pachetelor decât ca nivel de discount, fie nu vor exista destui pacienți astfel încât să dezvoltăm specialitatea până la un anumit nivel. Am realizat că trebuie să forțăm dezvoltarea în retail ca să ne adresăm unei populații mai mari”, explică Sergiu Neguţ. Întâmplător, între timp a început și declinul economic care a diminuat rata de creştere a segmentului corporate. ”Ne-am dezvoltat mult orientându-ne pe segmentul de retail – în doi ani și jumătate am crescut de zece ori. Chiar dacă sunt mulți care spun că puterea de cumpărare a populației scade, deși suntem într-o perioadă dificilă economic, avem niște creșteri foarte mari”, afirmă Neguţ. Potrivit acestuia, explicația este legată de faptul că așteptările pacienților din clasa medie nu sunt îndeplinite de sistemul public, puternic afectat de criza economică şi de mediatizarea anumitor incidente regretabile din spitalele de stat.
Încă un spital și două policlinici în Capitală
Pentru noile investiții programate în perioada următoare în Bucureşti şi provincie, CMU a alocat un buget de 30 de milioane de euro. În condiţiile în care Maternitatea “Regina Maria” a avut un succes peste aşteptări, ca şi Spitalul de chirurgie acută „Arcul de Triumf”, CMU a planificat deschiderea în urmatorul an a unui nou spital în nordul Capitalei. În 2010 vor fi deschise două noi policlinici, care vor include şi unităţi CMU Kids. „Acum doi ani am deschis prima policlinică specializată CMU Kids și am constatat că și în această zonă e loc de dezvoltare și e nevoie de mai multe policlinici. Încercăm să ne organizăm astfel încât în cadrul acestor policlinici să existe și centre de excelență pe anumite specialități”, explică Sergiu Neguţ. Valoarea acestei investiții depăşeşte două milioane de euro. „Este o primă etapă de dezvoltare, care nu epuizează bugetul de 30 mil. euro. Mai avem proiecte pe care urmează să le dezvoltăm în Bucureşti și în țară, atât de achiziții – așa cum am achiziționat participații la clinici din Cluj, Constanţa, Bacău, Ploiești, unde CMU e prezent – dar și de investiții green-field”, spune Neguţ.
Compania vizează dublarea suprafeței policlinicii “Pasteur” din Cluj și introducerea de noi specialități medicale, modernizarea laboratorului din Ploiești prin achiziția de echipamente mai avansate și deschiderea unei clinici la Brașov, care va avea partea de in-patient, out-patient şi partea de investigaţii puternic integrate.
„Prioritatea în prezent este să ne asigurăm că dăm în folosință noile capacități în 2010. În următoarele şase luni o să ne menținem rata de creștere și focusul pe retail pentru că această conjunctură economică nu ne permite să fim optimiști cu privire la segmentul corporate”, explică Sergiu Neguţ.
Mai mulți medici se orientează către sistemul privat
Una dintre tendințele manifestate recent în sistemul de sănătate este migrarea medicilor cu reputație din sistemul public către cel privat, în condițiile în care acum câțiva ani era dificil să convingi un medic să renunțe la postul din sistemul public, cadru profesional de care se simțea legat, ne spune reprezentantul CMU. „Tot mai mulți medici cu recunoaștere vin la noi și ne spun: la stat eu nu mai pot să fac ceea ce cred că aș putea realiza pentru pacienții mei, nu mai am condiții, cred că m-aș gândi să vin la voi, dar mi-ar mai trebui echipamente pe care să fac anumite tratamente pe care m-am specializat în ultimii ani când am fost în străinătate, de exemplu. Venim în întâmpinarea lor și încercăm să acoperim o serie de nevoi medicale în mediul privat, pe care baza materială de la stat nu le mai poate oferi”, spune Neguţ.
Pe lângă migraţia în străinătate, mai accentuată în 2010, specialiştii migrează și dinspre orașele mici către cele mari și către Bucureşti, în special, și, mai nou, din Republica Moldova către România. „Mă îngrijorează ce se întâmplă în orașele mici şi în spitalele județene din orașele care nu sunt centre universitare. În mediul privat, care reprezintă până la 10% din piața serviciilor medicale, nu va fi o problemă să atragem personalul de care avem nevoie de la stat, dar presiunea din zonele care au foarte puțin de oferit e îngrijorătoare”, afirmă oficialul CMU. Un medic din sistemul privat este plătit, în funcţie de experienţă şi poziţie, cu un salariu care variază între 500 şi 10 000 de euro.
Concentrare pe piaţa serviciilor medicale private
Piața serviciilor medicale private este în prezent foarte fragmentată, explică Sergiu Neguţ, primii zece furnizori de servicii acoperind 40% din piață: „În sistemul privat va continua tendința de concentrare. Mă aștept ca în câțiva ani să avem doi-trei jucători mari care să acopere o parte mai mare a pieței, fie prin achiziții, fie prin dezvoltarea agresivă pe segmente noi. Întotdeauna vor exista clinici de familie, dar treptat clinicile mari, cu multiple locații, cu acoperire foarte bună, cu servicii complexe, cu servicii de nișă, vor avea mai multe resurse ca să-şi ducă dezvoltarea mai departe”.
Pasul următor în sistemul privat este de-a articula o ofertă coerentă și integrată, astfel încât „să nu mai fie prea multe segmente în care, ca acum, să nu poți alege decât Viena, München sau spitalele de stat”. Pe de altă parte, investiţiile multiple în zona privată prezintă un risc major pentru că urmăresc replicarea unor modele care au funcționat până în prezent. O condiție a succesului, consideră Sergiu Neguț, este evaluarea nevoilor care vor apărea ulterior și nu a celor deja satisfăcute, pentru a nu se ajunge la supraofertă.
Raluca Băjenaru
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica