Asociația P.A.V.E.L., dedicată copiilor bolnavi de cancer, atrage atenția asupra numărului scăzut de servicii psiho-sociale adresate acestei categorii de pacienți, atât în perioada tratamentului, cât și post tratament, înaintând o petiție către autoritățile române, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer (15 februarie).
În prezent, singurele servicii care se adresează copiilor/tinerilor cu cancer, precum și adulților care au avut cancer în copilărie, sunt cele medicale. Dincolo de acestea, printre nevoile semnalate de asociația de pacienți sunt existența unor echipe multidisciplinare de specialiști care să ofere servicii sociale complementare celor medicale, stabilirea unei metode de asistență pe termen lung, în acord cu particularitățile fiecărui caz. Monitorizarea evoluției cazurilor este aproape nulă, subliniază reprezentanții asociației de pacienți şi nu se cunoaște mai nimic referitor la evoluția bolii și a efectelor sale pe termen lung sau la posibilitatea foștilor pacienți de a avea o integrare socială și emoțională comparabilă cu a celor care nu s-au confruntat cu un diagnostic oncologic în copilărie/tinerețe.
În Romania, conform statisticilor Ministerului Sănătății, aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer și anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi. Cancerul este a doua cauză de deces în țara noastră, pentru intervalul de vârstă 4 – 15 ani.