Simpozion acad. ”Nicolae Cajal”: Personalități ale medicinii românești și internaționale, în dialog despre virusologie și cercetarea translațională

0

Academia de Științe Medicale, împreună cu Fundația Academician Nicolae Cajal și Institutul de Virusologie St. S. Nicolau, a organizat, în perioada 30 martie – 1 aprilie, cea de-al XII-a ediție a Simpozionului “Academician Nicolae Cajal” al Academiei de Științe Medicale.

”Rolul cercetării translaționale este de a căuta soluții la problemele bolnavilor. De-a lungul timpului, au existat două situații care au dus la dezvoltarea cercetării translaționale în România – unul este reprezentant de faptul că, printr-un proiect cu finanțare europeană, pe platforma Fundeni a apărut o nouă clădire – Centrul de Excelență în Medicină Translațională care contribuie la dezvoltarea acestui domeniu științific. Al doilea element este faptul că în acest centru lucrează cercetători care fac parte din schema de funcționare a Institutului de cercetare ”Nicolae Cajal”, aparținând Universității de Științe Medicale ”Titu Maiorescu”. Ambele situații au drept rezultat dezvoltarea cercetării translaționale în România. Aceste realizări au fost posibile și pentru că, an de an, ne-am întâlnit să omagiem personalitatea acad. Nicolae Cajal. În partea de ”Cercetare Translațională” a Simpozionului, doresc să subliniez contribuția unor personalități din străinătate care au fost alături de noi la fiecare eveniment și au adus valoare științifică acestuia”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei de Științe Medicale și președinte al Simpozionului. Printre personalitățile medicale din străintate prezente la simpozion se numără prof. Dan Duda, Associate Professor la Edwin L. Steele Laboratories for Tumor Biology Department of Radiation Oncology, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, prof. dr. Mark Cobbold din partea Center for Cancer Immunology, Harvard Medical School, Catherine deUgarte, Clinical Professor la Universitatea din California, Los Angeles, SUA, prof. Kyoichi Takaori, Kyoto University Hospital, Japonia, Pål Sætrom, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norvegia.

”Am fost suficient de norocos să lucrez 50 de ani în virusologie. M-au atras cursurile pe care le ținea prof. Cajal, acestea au rămas în memoria multor studenți. Prof. Cajal este cel care mi-a condus teza de doctorat și m-a influențat în cariera didactică”, a spus Costin Cernescu, director onorific al Institutului de Virusologie ”Ștefan S. Nicolau” și președinte al Simpozionului, evocând memoria profesorului său.

Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, a transmis un mesaj scris, lecturat în deschiderea Simpozionului de Irina Cajal, fiica academicianului Nicolae Cajal. ”Aș vrea să vă vorbesc despre omul public Nicolae Cajal, o persoană care dorea oricând să ridice punți, nu să sape tranșee, care exprima lumina binelui ce nu așteaptă răsplată. A contribuit la recunoașterea drepturilor evreilor care au suferit de pe urma Holocaustului și la atingerea unui nivel scăzut al antisemitismului în România”, a afirmat Ionuț Vulpescu.

Prof. Ștefan Constantinescu, a susținut o intervenție în direct de la Ludwig Institute for Cancer Research, Bruxelles în cadrul căreia a subliniat că prof. Cajal a fost unul dintre cei mai valoroși oameni care s-au născut și au trăit în România. ”Era o personalitate solară și am remarcat trei întrebări pe care le adresa frecvent interlocutorilor, relevante pentru personalitatea sa: ”Ce e nou?” (prin care elimina tentația celui pe care îl avea în față de a spune platitudini), ”Este rezultatul reproductibil?” și ”De ce?” (întrebare adresată celui care îi spunea că nu se poate)”.
În încheierea sesiunii inaugurale, Irina Cajal a menționat că Simpozionul din 2018 va marca 100 de ani de la nașterea acad. Nicolae Cajal.
Găzduit de Biblioteca Academiei Române, “Amfiteatrul I. H. Radulescu”, simpozionul Academician Nicolae Cajal a prezentat informații științifice cuprinse în două secțiuni: “Cercetarea Translațională” și “Actualități în Virusologie”, precum și studii de caz din practica medicală românească și internațională, rezultate ale proiectelor de cercetare, prezentări din domeniul medicinei si cercetării translaționale (genomică, biologie moleculară și celulară).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.