Simpozionul „Acad. Nicolae Cajal” – virologie, genomică și medicină moleculară

0

Aflat la a VIII-a ediție, Simpozionul „Academician Nicolae Cajal” a reunit la București între 27-29 martie cercetători și nume consacrate în domeniul cercetării fundamentale, dar și din domeniul cercetării clinice. Consacrat tradițional între manifestările științifice de elită în România, simpozionul Cajal s-a constituit într-un prilej de a interacțiune între cercetători români și străini, dar și cu specialiști români care, deși profesează pe alte meleaguri, nu au încetat să mențină și să dezvolte legături organice cu cercetarea locală.

Simpozionul „Aca­de­mician Nicolae Cajal” a fost organizat de Fundația „Academician Nicolae Cajal”, Institutul Clinic Fundeni, Institutul de Virologie „Ștefan Nicolau” și Fundația „Dan Setlacec”, sub auspiciile Academiei Oamenilor de Știință din România și ale Academiei de Științe Medicale.

Simpozionul Cajal promovează an de an cercetarea pentru că aceasta pleacă în primul rând de la necesitățile clinice, în condițiile care toate răspunsurile la marile întrebări – în oncologie, transplant, cardiologie etc – se află în laboratoarele de cercetare.

Tematica acestei ediții s-a înscris în tradiția evenimentului, fiind reprezentată de Medicina și Cercetarea Translațională – genomică, biologie moleculară și celulară – secțiune care l-a avut ca Președinte pe Prof. Dr. Irinel Popescu, și de Virusologia și Medicina Moleculară – terapii antivirale, antitumorale și celulare, HIV, HPV și infecții hepatice – secțiune care l-a avut ca președinte pe Prof. Dr. Costin Cernescu.

„Invitații noștri – Prof. dr. Andrew Zhu (SUA), Prof. dr. Bin Tean Teh (Singapore), Prof. Dan Duda (SUA), Prof. Florin Șelaru (SUA), Prof. Pascal Pineau (Franța) – sunt lideri internaționali în domeniul cercetării cancerului. Medicina translațională în oncologie și terapia regenerativă, dezvoltarea biologiei tumorilor canceroase și studiile de genomică în cancer sunt domenii în dezvoltare rapidă. Recentele dezvoltări în domeniul tehnologiilor „-omice” în cancerul digestiv, diabet și aplicarea lor în practica clinică vor fi adresate în prezentările simpozionului. Acesta aduce la aceeași masă oameni de știință în domeniul medical și medici pentru a schimba idei și a-și întări colaborarea. În edițiile precedente ale simpozionului a fost stabilită o rețea internațională de cercetare, și îi invităm pe tinerii cercetători pentru a beneficia de eveniment pentru a-și stabili domeniile de interes și a se apropia de acestea”, a punctat Prof. Irinel Popescu, președintele Simpozionului și președinte al Comitetului de Organizare.

În deschiderea simpozionului, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurologie la Facultatea de Medicină „Carol Davila” și șeful Departamentului de neurologie la Spitalul Sanador a prezentat lucrarea „Codul lui Michelangelo. Noi idei privind anatomia ascunsă în pictura lui Michelangelo”, arătând, pe baza analizei frescelor „Creația lui Adam” și „Separarea între lumină și întuneric”, preocuparea lui Michelangelo pentru neurofiziologie, cunoașterea aprofundată a anatomiei creierului uman, precum și intuiția asupra existenței conexiunilor sinaptice.

Au urmat o serie de patru prezentări care au marcat teme de actualitate în cercetarea din Cuba în domeniul terapiilor oncologice.

 

Workshop S.P.E.R.

Cu prilejul Simpozionului „acad. Nicolae Cajal” s-a desfășurat, în cadrul proiectului Specializare pentru Performanță, eficacitate și răspuns în domeniului transplantului de organe – S.P.E.R. – workshopul „Biologie Celulară și Moleculară”.

Workshopul a fost deschis de Prof. Andrew X. Zhu, profesor la Centrul de Cercetare pentru Cancer de la Massachusetts General Hospital, cu prezentarea „Noi ținte terapeutice în cancerele hepatobiliare”. A urmat Prof. Dan Duda, Massachusetts General Hospital, cu o prezentare despre noile direcții în terapia HCC, și Prof. Florin Șelaru, Johns Hopkins Cancer Institute, cu o prezentare despre rolul fragmentelor micro-ARN în cancerele hepatice.

Contribuții importante la sumarul științific al simpozionului au fost aduse de prezentările susținute de colectivul de cercetători de la Institutul Clinic Fundeni, coordonat de prof. Irinel Popescu, între care dr. Simona Dima, dr. Speranța Iacob și prof. Liana Gheorghe, de la Institutul de Virusologie Ștefan Nicolau – dr. Simona Ruta –, de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, Institutul de Biologie Celulară și Patologie „N. Simionescu”, UMF „Carol Davila”, UMF Timișoara, UMF „Grigore T. Popa” din Iași, Institutul Cantacuzino București, Institutul de Biochimie al Academiei Române, Institutul Național de Endocrinologie „CI Parhon” și altele.

„Ca și clinician, este momentul cercetării translaționale, cu scopul vindecării pacienților. (…) Așteptăm noile terapii în clinică, și aș spune că nu există tratament scump, ci problema este eficiența acestora. Dacă este curativ, eficient, aceasta este ceea ce contează, ce este important”, a punctat prof. Irinel Popescu.

În ultima zi a manifestării au fost acordate premiile Herbert Berler Barbu, care se adresează tinerilor talentați cu potențial de dezvoltare semnificativă pe plan aplicativ și care au capacitatea de a comunica în termeni clari contribuția lor în domeniile științifice pe care le reprezintă.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica Aprilie 2013.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.