Volumul “Sinaia, orașul elitelor”, semnat de arh. Dan Manea și lansat pe 19 martie la Cazinoul din stațiunea prahoveană, este atât o monografie cât și o reflectare subiectivă a istoriilor și valorii monumentelor orașului.
“Am descoperit Sinaia după mulți ani în care am făcut arhitectură la Sinaia. Este un oraș extrem de dens în ceea ce privește valoarea, este orașul cu cele mai multe monumente pe cap de locuitor din România. Cartea este o plimbare la pas prin istoria acestui oraș”, a spus arh. Dan Manea, autorul volumului, la lansarea cărții.
Volumul spune povestea devenirii oraşului căruia avea să îi fie atribuit rolul de capitală de vară a României, ca urmare a deciziei regelui Carol I de a-și stabili reședința de vară aici. Familia regală a fost urmată la Sinaia de curtea regală, de puternicii zilei și de apropiații acestora, de marii industriași, dar și de elitele scriitoricești și artistice, încurajate de preocupările literare și artistice ale Reginei Elisabeta – Carmen Sylva. Astfel că marele compozitor George Enescu are astăzi în Sinaia o casă memorială, iar în epocă la Sinaia a ajuns și Yehudi Menuhin, care lua lecții cu marele Enescu.
“Autorul cărţii Sinaia, Oraşul elitelor a reuşit să surprindă toate detaliile care au făcut din această aşezare un oraş diferit de celelalte oraşe ale României. Acest diferit este cartografiat cu atenţie şi sensibilitate, oferindu-i cititorului opţiunea de a călători prin povestea ilustrată a Sinaiei, fără ca distanţele să diminueze senzaţia de apropiere afectivă. Volumul are parfumul unei monografii ilustrate şi povestite a Sinaiei, situându-se la graniţa dintre un studiu monografic, o carte de călătorie şi un album”, apreciază Adrian Majuru, istoric, antropograf şi jurnalist, director al Muzeului Municipiului Bucureşti.
Aproape o mie de fotografii, multe prezentate în premieră, ilustrează poveştile despre oameni şi întâmplări remarcabile. Rod al unui efort de documentare de peste 20 de ani, cartea reunește articole publicate de arh. Dan Manea în ultimii trei ani într-o gazetă locală.
În conferința de presă de la lansarea volumului, autorul propune și un Top 12 subiectiv al celor mai importante monumente ale orașului, și anume: Complexul Peleș, Mânăstirea Sinaia, Casa memorială George Enescu, clădirile centenare din zona centrală a orașului (între care Hotelurile Caraiman și Palas, Cazinoul), Poiana Stânii, cele două gări ale orașului, Casa Simu (vila Retezat), Casa cu farfurii (vizavi de Mânăstirea Sinaia, vila Știrbey (unde se află Muzeul orașului, deschis în decembrie 2015), Capela Știrbey, pictată de Gh Tătărăscu, Vila industriașului Emil Costinescu, Vila Camelia.
Proiectul, care poate fi urmărit și pe site-ul www.sinaiaorașulelitelor.ro, a beneficiat de sprijinul companiei Cegedim și al Primăriei din Sinaia.