Ordonanța 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice păstrează un număr de probleme nerezolvate, avertizează Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România.
Printre acestea se află faptul că sporurile la salariu rămân raportate la veniturile din 2009, cu toate că în același act normativ, la capitolul dedicat învățământului, se menționează că toate sporurile se plătesc la salariul de bază. Lipsa aceleiași fraze în capitolul dedicat sistemului sanitar lasă situația neschimbată, raportând sporurile la un venit istoric. De asemenea, personalul “TESA” a fost omis de la creșterile salariale, ajungându-se ca un director economic al unui spital să aibă un venit comparabil cu personalul auxiliar din instituțiile sanitare (care a fost inclus în grila de creștere salarială).
O altă problemă este că farmacistii din spitale au fost incluși pe o grilă de salarizare descrescătoare, pe măsura avansării în gradul profesional. Dacă un rezident de farmacie are salariul raportat la salariul unui rezident specialist ca 0,9/1, salariul unui specialist de farmacie se raportează la salariul unui specialist ca 0,8/1, iar salariul unui farmacist primar se raportează la salariul unui medic primar de specialitate ca 0,6/1. 4. Biologii, chimiștii și biochimiștii din spitale au fost inclusi si ei pe o grilă de salarizare descrescătoare, pe măsura avansării în gradul profesional, pe același sistem ca și farmaciștii.
Angajații din spitalele mici (care nu sunt nici clinice și nu sunt nici “de urgență”) au fost incluși pe o grilă de salarizare care exclude orice creștere salarială, (ori se rezumă la o creștere de 65 de lei), așa încât diferența de salarizare a unui angajat din aceste unități față de venitul unui coleg cu aceeași calificare și vechime dintr-o instituție clinică ori de urgență să fie de peste 1000 de lei (o diferență extrem de mare și fără precedent). Având în vedere repartiția extrem de inechitabilă a medicilor in spitalele din țară, se va genera o agravare a situației actuale, avertizează Sindicatul medicilor, prejudiciind calitatea asistenței sanitare în spitalele mici și încurajând migrația angajaților către spitalele mai mari.