Sistemul DaVinci şi generația următoare

0

În bucătarie, în fabrică, la spital, roboţii sunt pretutindeni… aşa subtitra revista Science et Vie în numărul special dedicat roboţilor. Un lucru adevărat şi demonstrat şi într-o ediţie din luna mai a showului de televiziune de pe ABC „Good morning, America”, una dintre cele mai urmărite emisiuni matinale americane: roboţii sunt şi în studio! Aici, sub ochii a milioane de americani și sub îndrumarea atentă a dr. Michael Stifelman, moderatoarea utiliza sistemul DaVinci şi pentru a înlătura coaja de pe o boabă de strugure.

Dacă o persoană fără instruire în manevrarea echipamentului este capabilă să îndeplinească o astfel de sarcină, atunci cu siguranţă un chirurg experimentat reuşeşte performanţe, inimaginabile până de curând. Într-adevăr, sistemul Si este o nouă treaptă de evoluţie pe scala „robogenetică”. Păstrând caracteristicile anterioare ale sistemelor DaVinci: imaginea 3D, instrumente EndoWrist® cu vârfuri rotative, oferind şapte grade de libertate şi tehnologie de mişcare Intuitive®, ce păstrează controlul intuitiv asupra instrumentului, replicând mişcarea din chirurgia deschisă, dar cu scalarea ei şi cu filtrarea tremorului, sistemul actual aduce în plus vizualizarea high-definition (HD), noua interfaţă cu utilizatorul, modernizate, extensibilitate pentru integrarea în sala de operaţie şi capacitatea de adaptare la doua console.

40_41_1

40_41_6Imaginea 3D-HD

Imaginea 3D-HD este creată prin intermediul suprapunerii a doua imagini separate HD, una echivalentă pentru ochiul stâng şi cealaltă pentru ochiul drept, conturându-se astfel percepţia tridimensională. Camera este mai uşoară pentru noul sistem, facilitând astfel manevrarea ei de către ajutorul de chirurg pentru timpii exclusiv laparoscopici, din intervenţiile chirurgicale (de exemplu, inserția trocarelor, omentectomia, uneori visceroliza). De asemenea, camera este dotată cu butoane pentru reglarea focusului şi a iluminării.40_41_2

Interfaţa cu utilizatorul

Cu toate că, deocamdată, nu a fost atins dezideratul încorporării cartului pentru pacient în tavanul sălii de operaţie, totuşi cartul sistemului Si este mai uşor manevrabil. De asemenea, la consola chirurgului, controlul se face printr-un touchpad, permiţând medicului operator să modifice setări legate de vizualizare, sunet sau sistem, ceea ce reprezintă o schimbare notabilă faţa de sistemul Si. Pedalele de la nivelul consolei chirurgului permit modificarea tipului de energie aplicat pentru dispozitivele electrice, de la monopolar la bipolar şi de la tăiere la coagulare.

Integrarea în sala de operație

Sistemul TilePro multi-input permite echipei operatorii să vadă simultan, pe ecran, imaginea intraoperatorie 3D impreună cu alte imagini (CT, RMN, EKG etc.). Monitorul este compatibil şi cu alte sisteme video şi poate fi păstrat în cartul multimedia sau incorporat într-o altă zonă a sălii de operaţie.

40_41_3

Dublă consolă

La sistemul robotic DaVinci Si se poate adauga o a doua consolă, ceea ce permite colaborarea a doi chirurgi ca operatori principali, în cadrul aceleiaşi intervenţii.

De asemenea, această facilitate permite îmbunătăţirea procesului didactic, de la aplicaţia iniţială de telestraţie, în care ghidarea chirurgului mai tânăr se făcea prin desene supraaplicate imaginii intraoperatorii, la un mentoring mai activ, similar celui din deprinderea abilităţilor de conducător auto. Chirurgii, aşezaţi la cele două console, pot interschimba controlul asupra instrumentelor şi dispun de modalităţi de comunicare eficiente.

În concluzie, DaVinci Si este o versiune mult îmbunătățită a sistemului Si utilizat până în prezent, dar, în acelaşi timp, pare o treaptă intermediară în ceea ce promite să fie robotul viitorului.40_41_4

Dr. Olivia Sgarbură, Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni

About Author

Medica Academica

Leave A Reply