Compania farmaceutică Bristol-Myers Squibb a lansat un site destinat informării pacienţilor cu leucemie mieloidă cronică (LMC), numit “My CML Life” (Viaţa mea cu LMC) (www.mycmllife.eu/ro), site care îşi propune să îi sprijine pe pacienţi în lupta lor cu această formă de cancer a sângelui.
“Suntem bucuroşi să punem la dispoziţia pacienţilor din România şi a celor care îi îngrijesc această resursă de informare medicală”, spune Călin Gălășeanu, Country Manager Bristol-Myers Squibb România.
Site-ul oferă pacienţilor informaţii despre simptomele şi diagnosticul LMC, o prezentare generală a tratamentelor, la ce anume să se aştepte odată cu iniţierea tratamentului şi pe parcursul monitorizării bolii. “Există şi posibilitatea raportării reacţiilor adverse la medicamente”, a punctat Dorica Dan, preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Bolile Rare.
“Cauza LMC e necunoscută; boala se caracterizează prin prezenţa unei anomalii cromozomiale – cromozomul Philadelphia, care a fost şi prima legătură făcută între o anomalie cromozomială şi o formă de cancer. 85% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în fază cronică, 5-10% în faze accelerate sau blastice”, a explicat prof. Anca Lupu, Spitalul Colţea.
“Putem vorbi de două etape în tratamentul acestei boli – dacă înainte de 2000 supravieţuirea la cinci ani era de 20-30%, acum vorbim de o supravieţuire la 5 ani de 90%”, a spus Prof. Daniel Coriu, Institutul Clinic Fundeni, care a subliniat importanţa monitorizării pacienţilor, pentru a evidenţia răspunsul acestora la tratament, mai ales în condiţiile costurile nu depăşesc 6% din costul tratamentului.
Dr. Radu Niculescu, Institutul Clinic Fundeni, s-a referit la aspecte legate de aderenţa la tratament, în condiţiile în care, în momentul de faţă, tratamentul este recomandat pentru întreaga viaţă.
Conţinutul site-ului a fost elaborat în colaborare strânsă cu experţi medicali în LMC care au verificat informaţiile ştiinţifice şi cu reprezentanţi ai pacienţilor.
LMC este un tip de leucemie cu evoluție lentă, caracterizată prin producerea unui număr necontrolat de globule albe anormale. Cazurile de LMC reprezintă 15% din totalul cazurilor de leucemie. LMC apare atunci când fragmente din doi cromozomi diferiţi (9 şi 22) își schimbă locul între ei. Noul cromozom este denumit cromozomul Philadelphia-pozitiv şi conţine o genă anormală numită BCR-ABL care transmite celulelor semnalul de producere a celulelor albe sanguine în exces. Nu se cunoaşte cauza acestei modificări genetice responsabile de apariţia LMC.
Incidenţa LMC în Europa este estimată la 10 – 15 cazuri la 1.000.000 de persoane, iar în România vorbim de 1000 de pacienţi.
“My CML Life” a fost lansat şi în Austria, Belgia, Elveția, Franța, Grecia, Marea Britanie, Portugalia, Polonia și Spania.