Statisticile Societăţii Române de Pneumologie (SRP), bazate pe un studiu derulat de Institutul „Marius Nasta” şi evidenţiate cu prilejul primei ediţii a Zilei Pneumologiei Româneşti arată că un milion dintre români sunt astmatici şi cinci milioane au risc de a dezvolta bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC).
Pe fondul acestei probleme SRP şi compania farmaceutică Novartis au lansat anul trecut, la o manifestare ştiinţifică de profil, propunerea ca ziua de 3 octombrie să devină Ziua Pneumologiei Româneşti.
„În condiţiile în care asistăm la o îmbătrânire a populaţiei pe mapamond, care nu poate fi trecută cu vederea nici la noi, la poarta specialităţii bat insistent o multitudine de boli infecţioase şi non infecţioase, iar implicarea specialiştilor noştri, ca şi responsabilitatea lor, este imensă”, apreciază prof. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Motivaţiile unei astfel de zile derivă, în primul rând, din presiunea pe care o pune prevalenţa în creştere a unor afecţiuni cronice non transmisibile precum BPOC, astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale.
România se află între statele UE cu cea mai mare prevalenţă a tuberculozei, iar 30% dintre pacienţii europeni cu tuberculoză multidrog-rezistentă se află aici, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a lansat ieri un Plan Naţional de management al acestei afecţiuni, la care au fost prezenţi şi Comisarul european pentru sănătate, John Dalli, şi înalţi oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Studiul realizat de Institutul „Marius Nasta” a fost făcut pe un eşantion reprezentativ de 9638 subiecţi cu vârsta de peste 40 de ani, şi a aratat că peste jumătate dintre aceştia (4930) sunt în pericol să dezvolte BPOC. Această boală are o prevalenţă de 9,7% (2,18) în studiul citat (15,7% la bărbaţi, 3,9% la femei). Vârsta medie a pacienţilor cu BPOC este de 56 de ani la bărbaţi şi de 46 de ani în cazul femeilor.