Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri spune că activitatea personalului medical din cabinetele medicale din şcoli nu se suprapune peste cea a medicilor de familie, iar asistentele nu pot face prevenţie în şcoli fără supravegherea medicilor. Poziţia exprimată vine ca reacţie la afirmaţiile Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a declarat că în cabinetele medicale şcolare este suficientă activitatea de prevenţie desfăşurată de asistentele medicale, iar atribuţiile medicilor şcolari pot fi preluate de medicii de familie.
Organizaţia susţine că „în România există o reţea de medicină şcolară funcţională la nivel naţional, în mediul urban, reţea în care sunt încadraţi medici foarte bine pregătiţi profesional, în proporţie de 80% medici specialişti şi primari de medicină generală/ medicină de familie, mulţi dintre ei pediatri sau cu competenţă în medicina şcolară”.
Activitatea cabinetelor şcolare presupune atât prevenţie (vaccinări, depistarea precoce a bolilor, supravegherea focarelor şi măsuri de urgenţă în cazul apariţiei de boli transmisibile, educaţie pentru sănătate, supervizarea meniurilor, asigurarea asistenţei medicale în competiţiile sportive şi la examenele naţionale), cât şi în activităţi în domeniul curativ (asigurarea primului-ajutor, consultaţii la cerere pentru elevii şi studenţii cu afecţiuni acute, supravegherea celor cu boli cronice). Un alt aspect este legat de asistenţa stomatologică gratuită care poate fi acordată copiilor şi tinerilor prin cabinetele de medicină dentară.
„Ne exprimăm speranţa că dialogul între Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii medicilor şcolari şi Autorităţile administraţiei publice locale va oferi soluţii prin care medicii şcolari să-şi poată desfăşura în continuare activitatea, iar starea de sănătate a copiilor şi tinerilor să nu aibă de suferit”, se mai arată în comunicatul organizaţiei.