Sondaj: Românii preferă să își amâne vizitele la medic pe fondul pandemiei

0

Contextul pandemic i-a făcut pe români să-și amâne vizitele la medic, potrivit MedLife, furnizor de servicii medicale private care a realizat recent un sondaj pe un eșantion de populație din mediul urban. Mai mai mult de jumătate dintre respondenții participanți la sondajul online (50,8%) obișnuiau să meargă de câteva ori pe an la medic înainte de pandemie; dintre aceștia, 79% mergeau la medic înainte de 2020 în mod special pentru controale de rutină și analize de sânge.

Pandemia a schimbat, însă, comportamentele românilor în ceea ce privește vizitele la medic. Speriați de implicațiile unei posibile îmbolnăviri, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că și-au amânat vizitele la medic în ultimele 12 luni, mai ales femeile (60%) cu vârste cuprinse între 35-44 de ani (65%) cu educație medie. Întrebați care sunt principalele motive pentru care și-au amânat vizitele la medic, frica și lipsa unei urgențe medicale (77%) i-au ținut departe pe români de medic încă de la debutul pandemiei.

Rezultatele sondajului mai arată că doar 44% dintre respondenți și-au făcut un set de analize în ultimele 12 luni, aspect care confirmă reticența pe care o au românii în ceea ce privește prevenția, mai ales într-un context epidemiologic acut. Mai mult decât atât, 26% dintre participanții la studiu au declarat că nu și-au făcut niciodată un set de analize medicale.

Telemedicina, utilă în context pandemic

Pandemia a arătat că este foarte important să ai medicul la un telefon distanță, iar acest lucru a contribuit la adoptarea telemedicinei și în România. În această perioadă, unu din trei români au apelat la servicii medicale în regim online. Deși 30% dintre respondenții intervievați au declarat că au apelat în această perioadă la consultații online sau prin telefon, majoritatea românilor încă preferă să meargă fizic la medic în perioada următoare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.