Speranța de viață pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50 de ani

0

În România sunt 10.642 de pacienți diagnosticați cu HIV și SIDA (iunie 2011), cu 243 mai multe cazuri decât la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul “Matei Balș”. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu vârsta între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urma unui contact sexual neprotejat. Pe de altă parte, speranța de viață pentru pacienții cu HIV care urmează tratament continuu a ajuns la 50 de ani, pe fondul noilor medicamente disponibile pentru această afecțiune.

Numărul persoanelor seropozitive din România este în crestere din cauza lipsei preocupării pentru prevenție. Într-un clasament realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse, privind prevenirea infectării cu virusul HIV și accesul la îngrijiri medicale, România se afla pe ultimul loc din 29 de țări.

În cazul persoanelor depistate la timp, HIV a intrat în categoria bolilor cu care se poate trăi relativ normal o mai mare perioadă de timp.

,,Din momentul descoperirii primelor tratamente pentru HIV și pâna în prezent speranța de viață a crescut considerabil datorită investițiilor continue în cercetare și dezvoltare. Astfel, o persoană seropozitivă care urmează tratamentul fără întrerupere poate trăi și până la 50 de ani din momentul depistării virusului. Datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au un risc doar de 3% de a naște copii seropozitivi. Momentan boala nu poate fi vindecată, medicamentele doar mențin scăzut nivelul virusului. Însă industria farmaceutică are în fază de cercetare și dezvoltare 100 de noi medicamente care reprezintă noi speranțe pentru pacienți”, a declarat Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

,,HIV este o afecțiune cu care se poate trăi astazi, cu condiția ca pacienții să fie depistați la timp și să aibă acces la tratament continuu. Întreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme. Se ajunge în eșec terapeutic, iar medicii vor fi nevoiți să găsească o altă schemă de tratament”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

La nivel mondial, în 2009, erau 33,3 milioane bolnavi seropozitivi, iar dintre aceștia 1,4 milioane erau europeni. Se estimează ca 30% dintre ei nu știu că sunt bolnavi.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.