Ponderea cheltuielilor cu medicamentele făcute de spitale în valoarea totală a pieței farmaceutice a scăzut la 9,4% în trimestrul doi al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit companiei de cercetare de piață Cegedim, ceea ce confirmă starea de avarie a acestui segment, în condițiile în care media europeană este în jur de 20-25% din totalul medicamentelor vândute, a explicat Petru Crăciun, președintele Cegedim, în cadrul unei conferinţe de presă.
Datele prezentate de companie arată că, în trimestrul doi al anului, piața farmaceutică a recuperat în volum 12,6 procente, acoperind aproape în totalitate pierderile din trimestrul doi 2009, cauzate în primul rând de introducerea preţului minim.
Creșterea zilelor de tratament cu 23%, superioară creșterii volumului vânzării de medicamente, de 12,6%, indică o tratare mai intensă a afecțiunilor cronice și o neglijare a celor acute de către pacienți.
„Creșterea valorii, cu 35% în lei și 35,4% în euro, superioară celei a zilelor de tratament, confirmă tendința recentă de creștere lentă a prețului mediu pe zi de tratament, efect secundar al forțării prețurilor minime prin optimizarea portofoliilor la producători și pe lanțul de aprovizionare. Valorile comunicate nefiind decontate, remarcăm faptul că a crescut gradul de susținere al pieței din partea companiilor farmaceutice, expunerea acestora ajungând la limita superioară pe care şi-o permit”, a arătat președintele Cegedim.
„Atâta timp cât statul este dator vândut companiilor producătoare de medicamente, acestea nu reprezintă un partener. Dacă vor să scoată un produs ieftin de pe piaţă şi să introducă unul mai scump, o pot face, iar această tendinţă va continua cât timp România este expusă astfel”, a declarat Ioan Uivaroşi, secretarul general al Colegiului Farmaciştilor din România, comentând asupra datelor respective. Cegedim a revizuit estimările privind evoluţia pieţei farmaceutice în creştere în acest an, de la 2,5%, la 5,6%. “Datorită performanţei peste aşteptările noastre din al doilea trimestru, reactualizăm prognoza privind evoluţia pieţei farmaceutice pentru anul 2010, de la un avans de 2,5%, la 5,6%”, a afirmat Petru Crăciun.
Raluca Băjenaru