Deficitul de medici specialiști atinge proporții alarmante, semnalează Colegiul Medicilor, a cărui Adunare Generală a avut loc astăzi la București, și care cere ca venitul minim al unui medic să fie egal cu trei salarii medii pe economie. La acest moment spitalele din 27 de județe funcționează fără a avea acoperite toate specialitățile.
„Medicul din spitalele româneşti lucrează peste limita normală de siguranţă proprie şi a pacientului. Chiar libertatea, demnitatea şi independenţa profesională a medicului sunt afectate. Dacă în România, un rezident câştigă 200 de euro, iar un specialist 495 euro, în ţările UE media este de 1100 euro pentru un rezident şi 7995 euro pentru un medic specialist”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.
Cel mai acut deficit este cel de anezteziști, unde necesarul este de 1500 de medici, și avem 624, cu rezidenți ajungându-se la 1052. Alte specialități cu extrem de puțini specialiști sunt radioterapia, cu 48 de medici, geriatria – 54 de medici, alergologia şi imunologia clinică – 63 medici, chirurgia toracică – 81 de medici, chirurgia cardiovasculară – 85 medici.
Un alt fenomen care se suprapune peste cel al migrației este cel al îmbătrânirii medicilor. Astfel, conform cifrelor date publicității de Colegiul Medicilor, în România lucrează un număr de 20.648 medici în 396 spitale. Dintre aceştia, un număr de 2335 medici au peste 60 de ani, iar 4358 au între 50 şi 60 de ani.
Printre județele din care lipsesc specialiștii se numără Călăraşi – unde nu există specialiști în chirurgie toracică, hematologie, diabet, endocrinologie, radioterapie și radiologie, jud. Galaţi – alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, cardiologie, endocrinologie, epidemiologie, neurochirurgie, nefrologie, ortopedie, oncologie medicală, urologie, jud. Ialomița – alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, dermato-venerice, endocrinologie, gastroenterologie, neonatologie, neurochirurgie. Spitalul Judeţean Slatina, care ar trebui să aibă 359 de angajați, are numai 160. Secţia de chirurgie generală ar trebui să aibă 17 persoane angajate şi are doar 9, secţia ATI 26 posturi, are doar 10 acoperite, UPU, la un necesar de 15 medici, are doar 6.
Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România a solicitat Preşedinţiei României, Guvernului şi Parlamentului deblocarea posturilor în sistemul sanitar, renunţarea la orice barieră în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalului (acum este de 70% din suma decontată de CNAS), excluderea medicilor din categoria de bugetari a medicilor, precizarea expresă că medicul nu este funcţionar public, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor de încheierea asigurării de malpraxis. De asemenea, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor cere majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie.