Telemedicina este o aplicaţie a medicinii clinice în curs de dezvoltare rapidă, unde informaţii medicale sunt transferate unui sistem media audio-vizual interactiv, în scopul examinării şi uneori a dirijării la distanţă a unor proceduri sau examinări clinico-imagistice. Telemedicina în general se referă la folosirea comunicaţiilor şi a tehnologiilor informatice pentru a oferi îngrijiri medicale utilizând facilităţile tehnologiilor moderne şi ale telecomunicaţiilor. >>>
Aspecte tehnice
În prezent există mai multe tehnologii care fac posibilă desfăşurarea activităţilor în cadrul conceptului general de telemedicină:
– tehnologia “stochează şi transmite” (store and forward) este o tehnologie asincronă folosită la culegerea de date şi de imagini digitale de la o locaţie la alta. Dosarul electronic obţinut poate fi stocat pe suport magnetic şi apoi poate fi transmis spre altă destinaţie. Tehnologia se utilizează cu precădere în cazurile mai puţin urgente, când diagnosticul şi rezultatul consultaţiilor medicale trebuie obţinute în 24 – 48 de ore.
– tehnologia “monitorizarea la distanţă” (remote monitoring), este o tehnologie digitală sincronă care poate fi utilizată în domenii de vârf ale medicinii clinice precum terapia intensivă şi cardiologia (terapia intensivă coronarieni), unde, prin prezenţa unui sistem avansat de monitorizare în reţea, toate datele obţinute de la pacienţi sunt urmărite în timp real, funcţiile vitale putând fi transmise folosind, de regulă, internetul.
– din punct de vedere conceptual, pentru ca telemedicina să fie o entitate unitară trebuie ca toate datele culese şi transmise la distanţă să fie analizate şi concluzionate de către medicul specialist sub forma unor atitudini diagnostice şi terapeutice, îndeplinind, nu în ultimul rând, principiul “efectuării de servicii medicale interactive” (interactive services).
Dintre toate aceste principii ale telemedicinii, ultimele două (remote monitoring şi interactive services) au aplicaţii evidente şi sunt efectuate curent în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti.
Descrierea sistemului de Telemedicină cu aplicaţii în Terapia Intensivă
Sistemul prezintă ca terminal periferic pentru colectarea datelor clinice în timp real de la pacienţii monitorizaţi Monitoare Hemodinamice pentru funcţii vitale (ECG, SpO2, t, TA non‑invazivă, AV), conectate la o staţie centrală de monitorizare (General Electric).
Secţia ATI a achiziţionat un sistem complet de telemedicină, omologat şi verificat în unele secţii de Terapie Intensivă din Occident, compatibil cu staţia centrală de monitorizare, format dintr-un server central, care culege, stochează şi transmite unei reţele internet şi unei reţele interne fără fir (WIFI/3G), pentru a avea “acces continuu” la ecranul staţiei centrale de monitorizare a secţiei, precum şi a unor periferice de vizualizare a datelor în timp real la distanţă (telefon mobil, iPAD, Pocket Viewer – GE).
Avantajele sistemului de Telemedicină cu aplicaţii în Terapia Intensivă
Sistemul de Telemedicină are aplicaţii evidente în monitorizarea în timp real a pacienţilor critici din Terapie Intensivă, inclusiv de vizualizare a pacientului intubat şi ventilat mecanic (vizualizare atât a parametrilor vitali ai pacientului intubat şi ventilat, cât şi de vizualizare în timp real a ecranului ventilatorului unde sunt afişaţi parametrii şi constantele modului de ventilaţie).
Ventilatorul este compatibil cu staţia centrală de monitorizare şi cu sistemul de telemedicină, fiind din aceeaşi gamă de produse GE, Datex – Ohmeda, ventilatorul Engstrom Carestation, ventilator performant cu funcţii multiple (monitorizarea în timp real a EtCO2, VO2, VCO2), funcţii metabolice unice (EE – energy expenditure, RQ – respiratory quotient, FRC – functional rezidual capacity), ceea ce îţi permite modificarea parametrilor ventilaţiei de la distanţă, în condiţii foarte sigure pentru pacientul ventilat şi monitorizat postoperator.
De asemenea, prin intermediul acestui sistem de Telemedicină se pot urmări parametrii aparatelor de anestezie în timp real, precum şi elemente de imagistică culese de la CT, RMN, PET, US.
În concluzie, sistemul de telemedicină cu aplicaţii în terapia intensivă poate fi folosit în siguranţă pentru vizualizarea atât a monitorizării funcţiilor vitale, cât şi pentru vizualizarea şi supravegherea în timp real a ventilaţiei pacientului critic de la distanţă, permiţând totodată şi modificarea unor parametri ai ventilaţiei şi selectarea unor alte moduri de ventilaţie, în funcţie de evoluţia pacientului. Astfel, parametrii pot fi modificaţi de asistentă prin indicaţiile primite prin telefon până la sosirea medicului specialist de terapie intensivă la patul pacientului. <<<