Spitalul Pelican din Oradea, unul din spitalele private importante din România, a trimis o scrisoare deschisă Premierului Victor Ponta şi autorităţilor din domeniul sănătăţii ca urmare a intenţiilor de a modifica sau suprima finanţarea spitalelor private, în care se subliniază performanţele spitalului şi dreptul asiguratului de a-şi alege furnizorul de servicii medicale.
Conform materialului, semnat de dr. Ovidiu Gogu Cacuci, director general, medic ortoped, memoriul care susţine această iniţiativă şi aflat pe site-ul MS conţine “foarte multe informaţii false şi scoase din context”.
Astfel, precizările reprezentanţilor Spitalului Pelican se referă la valoarea contractului pe anul 2012, de 9,8 milioane lei, reprezentând 4,7% din bugetul total alocat judeţului Bihor. Spitalul are cel mai mare grad de complexitate medicală din judeţ, cu un indice de 1,29 (www.drg.ro), este singurul spital privat din România care încadrat la categoria a II-a şi unul dintre puţinele spitale din România acreditate de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. Spitalul are 130 de paturi din care 8 sunt în ATI.
Spitalul Pelican este spital clinic, pregăteşte aproximativ 30 de rezidenţi şi 25 de medici au integrarea clinică cu UMF Oradea, cu grade universitare de şefi de lucrări, conferenţiari şi profesori universitari.
Conform reprezentanţilor spitalului Pelican, suma decontată de-a lungul anilor de către CJAS Bihor nu a depăşit valoarea medie de 2.028 de lei pe caz. Aceştia arată că în cazul în care se va lua decizia suprimării decontării cazurilor din FNUASS, aceştia vor fi nevoiţi să se adreseze altor spitale din România sau chiar din străinătate, conform normelor UE. În ultimii cinci ani, sumele decontate de CNAS spitalelor din UE (private sau publice) este de peste 75 milioane de lei.