Pe 7 septembrie va începe următoarea sesiune de pregătire din cadrul proiectului ”Consiliere, orientare profesională şi elemente de practică în ortopedia şi traumatologia pediatrică”, susținut prin fonduri europene și derulat în cadrul Spitalului pentru copii „Marie Curie”. Aceasta este cea de-a treia sesiune desfășurată, cele anterioare au avut loc în vara anului trecut și în această vară și, la finalul programului, peste 200 de elevi și 150 de studenți vor fi beneficiat de pregătirea în domeniul ortopediei și traumatologiei pediatrice.
„Tinerii sunt foarte interesați de aceste stagii care reprezintă posibilitatea ca toate aptitudinile lor să fie orientate într-o direcție benefică nu doar pentru ei, ci și pentru societate. Foarte mulți studenți din alte centre universitare ar dori să participe la această practică și vom lua în considerare pe viitor să le acordăm această oportunitate pentru că, astfel, vom avea o mai mare concurență”, a afirmat prof. dr. Gheorghe Brunei, managerul proiectului. În cadrul evenimentului, prof. Brunei a subliniat importanța creării unui institut dedicat tumorilor osoase maligne. „Pentru această patologie trebuie să existe un spital aparte. Degeaba se merge la Anadolu sau la Bruxelles pentru că ei nu sunt mai buni ca noi. Trebuie înființat un institut – un cancer nu trebuie să aștepte o lună până i se face o scintigrafie, nu trebuie să aștepte după urgențe pentru realizarea unei radiografii”, a spus prof. Brunei.
Proiectul derulat în cadrul „Marie Curie” își propune creșterea ocupabilității elevilor înmatriculați în sistemul național de învățământ și a studenților la medicină și dezvoltarea aptitudinilor de muncă a acestora, prin asigurarea de servicii de orientare și consiliere profesională și organizarea de stagii de pregătire practică. Acestea durează trei săptămâni și fiecare tânăr este plătit cu 1100 de lei. În plus, organizatorii oferă la finalul fiecărei sesiuni premii celor mai buni cursanți.
„Meseria de chirurg înseamnă manualitate, luare de decizii și muncă în echipă. La finalul acestor stagii, tinerii vor ști clar ce înseamnă ortopedia pediatrică, vor alege ei specialitatea, nu specialitatea pe ei”, a spus dr. Ștefan Gavriliu, tutore coordonator de practică. Pentru a fi selectați, tinerii au trimis un CV și o scrisoare de intenție, iar echipa de organizatori a luat în considerare notele tinerilor de la anatomie pentru anii 1, 2 și 3 și la chirurgie ortopedică pentru anii 4, 5 și 6.